Hoppa till huvudinnehållet

Historisk kväll för Degerfors: "Men vi är inte nöjda än"

Publicerad:
Degerforskaptenen Oliver Ekroth och hans lagkamrater kan pusta ut – laget höll 2–0-ledningen och tog ett nytt kliv mot allsvenskan. Foto: Tommy Andersson

Tangerat målrekord i superettan – och nytt poängrekord.

Men framför allt: Ett nytt stort kliv mot allsvenskan efter 2–0 hemma mot Örgryte.

– Vi är inte nöjda än – mycket vill ha mer, säger kaptenen Oliver Ekroth.

Degerfors har varit starka hela säsongen att svara upp när frågetecken höjts.

Hur man bäst får död på snacket om måltorka efter två mållösa matcher?

Genom 1–0 redan i den sjunde matchminuten.

– Riktigt skönt. Hellre få in en tidigt än vänta till 70:e, 80:e, säger 1–0-skytten Victor Edvardsen.

Victor Edvardsen trycker in 1–0-målet.
Victor Edvardsen trycker in 1–0-målet. Foto: Tommy Andersson

Viktigt att det kom tidigt?

– Nej, det tror jag inte. Vi har gjort 22 bra matcher, en dålig mot Öster där vi egentligen inte skapar en enda målchans. I dag kom vi in med en helt annan inställning och piggare ben, då vet vi att vi är farliga. Så jag var inte orolig.

Men målet satte tonen för en första halvlek där Degerfors var dominanta. Villiam Dahlström hade ett kanonläge att sätta 2–0, men förstatouchen gjorde att läget rann ut i sanden.

Första på fyra matcher

I stället kom tvåan strax innan halvtid då Johan Bertilsson bröt en fyra matcher lång måltorka då Victor Edvardsen gav honom öppet mål.

Men även om de två målen säkrade segern blev andra halvlek långt ifrån någon transportsträcka mot de tre poängen, för sista 45 tillhörde Örgryte.

Gustav Granath och Johan Bertilsson firar 2–0-målet.
Gustav Granath och Johan Bertilsson firar 2–0-målet. Foto: Tommy Andersson

– Sen Östermatchen har vi tryckt på att det vi ska fokusera på i dag var en bra prestation. Och första 45 var just det, vi gör två mål och spelar fin fotboll. Men sen i andra blir det tvärt om, de blir desperata och vi fortsätter att föda deras desperation i stället för att lösa den, säger Oliver Ekroth.

Öster ny tabelltrea

De långa bollinnehaven från första halvlek var som bortblåsta, och vid en Öis-reducering kunde det ha blivit riktigt nervigt.

– Vi spelar smått och rakt i stället för långt och diagonalt. Men vi släpper inte in något mål, får nollan och går här ifrån med tre poäng. Det enda som betyder något, säger Ekroth.

För segern gör att marginalen till tredjeplatsen, som efter onsdagen innehas av Öster men som J Södra vid seger på torsdag återtar, fortsatt är åtta poäng med sex matcher kvar att spela.

– Det är bara att fortsätta tugga på. Återhämta sig och tagga för Trelleborg på söndag.

Dubbla klubbrekord

Men redan nu är Degerfors säsong historisk. Klubbens poängrekord i superettan är nu 53 poäng – en mer än de 52 man tog 2013. Och de 52 mål laget gjorde då har man redan tangerat nu.

– Och fler ska det bli, det kan du räkna med. Både mål och poäng. Men vi tar en match i taget och går för vinst i varje.

Oliver Ekroth redde ut flera situationer som sista gubbe.
Oliver Ekroth redde ut flera situationer som sista gubbe. Foto: Tommy Andersson

Ett skeende som dock återkommit under säsongen är hur Degerfors tre förluster alla kommit efter ett kryss i matchen innan.

Den första förlusten följdes upp av sex raka vinster.

Den andra av fyra raka.

En liknande segerrad nu och den allsvenska platsen är säkrad.

– Då får vi väl ta sju raka nu då, ler Ekroth.

– Man lär sig av att förlora. Men att studsa tillbaka efter förlusterna är det som är viktigt och visar vilken styrka vi har i gruppen.

Degerforstränaren Andreas Holmberg var både nöjd och missnöjd med sitt lag efteråt.

– Jag är nöjd med tre poäng. Och jag är nöjd med första halvlek som är jättebra där ledningen borde varit större. Men jag är inte nöjd med andra halvlek. Öis sätter press på oss och vi fastnar i fällan där vi spelar korta passningar och inte har något djupledshot. Då blir det enkelt för dem att pressa oss.

Individuellt, vilka sticker ut?

– Alla i första halvlek. Ingen i andra. Eller ja, ska jag lyfta någon över 90 minuter är det Johan Bertilsson som är stabil matchen igenom och "Ismo" Diawara som håller nollan och ger ett väldigt stabilt intryck.

Artikeltaggar

Andreas HolmbergDegerfors IF HerrFotbollOliver EkrothSuperettanVictor Edvardsen

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.