• idag
  22 okt
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   2.9 mm
 • fredag
  23 okt
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  24 okt
  10°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  25 okt
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  26 okt
  10°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Hur ska Sabuni lyckas vända detta?

Ledare
PUBLICERAD:
Sämst betyg i senaste partiledardebatten, men det räknar Liberalernas Nyamko Sabuni ska ge med sig på några år…
Foto: Jessica Gow
Vad vann Liberalerna i januariöverenskommelsen? Kommer du på nån punkt? I så fall, hur säker är du på att den inte är centerpartistisk?

Tipset är att gissa på sänkt skatt och något nytt regelverk för skolan som ingen efterfrågat men som i alla fall kan bli en snackis i sociala medier en nyhetsfattig vecka. Det brukar se ut så.

Trots att partiet efter ännu ett uselt riksdagsval fick chansen att tvinga en rödgrön regering driva deras politik, går det inte överdrivet bra för Liberalerna denna mandatperiod.

Inte bara för att få väljare vet vad de står för idag, om de ens har några starka övertygelser alls som gör dem relevanta eller liberala politiska förslag de brinner för att genomdriva.

Inte heller bara utifrån att det nu är över ett år sedan de hade ett stöd i opinionsmätningarna som de klarat riksdagsspärren med – eller för att deras position direkt efter förra valet som möjlig vågmästare nu seglat dem förbi.

Nyamko Sabuni kan göra sina regelbundna utspel där hon förklarar att Liberalerna under hennes ledning inte med någon automatik tar avstånd från Sverigedemokraterna, men nu ser knappt ens M, KD och SD längre vinsten med det.

När L-ledaren efter förra helgens partiledardebatt i SVT fick det lägsta betyget av de åtta partiledarna på plats, menade hon i en kommentar till Expressen att hon “hoppas bli mycket, mycket bättre om några år”.

En före detta PR-konsult hoppas få flera år på sig att vända väljaropinionen? Ett före detta statsråd med nästan sju års regeringserfarenhet bakom sig – vilket innebär att hon till och med suttit i regeringsställning längre än statsministern – som behöver mer tid på sig att landa i partiledarrollen?

Nog fattar väl både Sabuni och Liberalerna att de inte har “några år” på sig?

Trots att Centerns Annie Lööf under det gångna året varit borta från den politiska debatten i över åtta månader, har Sabuni under dessa månader inte lyckats utnyttja tillfället för att synas mer i debatten.

Inte ens de senaste veckornas upphettade las-debatt ger Liberalerna nån pondus. Ingen trodde ju för ett ögonblick att partiet var redo att driva frågan till sin spets och hota avsätta regeringen Löfven. Inget annat parti ser nämligen fram emot ett nyval mindre än Liberalerna.

Men krisen är inte heller bara Sabunis.

Det märks inte minst inför partiets partiråd på söndag. Inför sådana samlingar hör det till att partier gör i alla fall ett större politiskt utspel.

För Liberalernas del handlade det om en bostadspolitisk reform man rullade ut på torsdagskvällen som bland annat föreslår att resurssvaga svenskar ska samlas i särskilda kommunala “behovsbostäder” utan besittningsrätt, där de mer kapitalstarka köpa hyresrätter i populära områden bland annat med skattefritt bosparande

Införa svenska ghetton och sälja ut allmännyttan, vilka väljare hoppas L locka med det?

Nästa val blir partiets största kamp för överlevnad och frågan är kanske om några utöver partiets arvoderade företrädare tycker det är speciellt trist. Väljarna verkar redan valt sida. De liberalt sinnade har väl blivit Centeranhängare, kan tro. Kvar sitter knappt 3,5 procent och väntar på nästa steg.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.