Hoppa till huvudinnehållet

Stadshusaffären polisanmäld: "En slajmburk av korruption"

Publicerad:
Stadshusförsäljningen i Karlstad har blivit polisanmäld
Stadshusförsäljningen i Karlstad har blivit polisanmäld

Karlstad kommuns försäljning av det tidigare stadshuset har blivit polisanmält. Enligt anmälaren har "det allmänna lidit stor skada och brott begåtts".

– En slajmburk av korruption, säger han.

I den 13-sidiga anmälan riktas kraftig kritik mot hur försäljningen av stadshuset har gått till. Enligt anmälaren har fastigheten "i samförstånd och med uppsåt" sålts till ett underpris, vilket har berikat köparen och "orsakat mycket stor ekonomisk skada för medborgarna".

– Jag ser det här som en vänskapskorruption som behöver utredas, säger anmälaren till VF.

Bland de namngivna personerna i anmälan syns bland annat politiker som Per-Samuel Nisser (M), Peter Kullgren (KD) och Henrik Lander (C). Även tjänstemän som dåvarande teknik- och fastighetsdirektören Hans Wennerholm, kommundirektören Ulf Nyqvist och näringslivsdirektören Ulf Johansson nämns i anmälan, liksom Göran Österman från Business Värmland.

"Locket på"

Anmälaren hänvisar i stora delar av sin polisanmälan till det Uppdrag Granskning som gjordes om stadshusaffären i januari 2020.

– Det har ju gjorts andra utredningar av detta, men nu vill jag att det utreds enligt brottsbalken. Det kan röra sig om trolöshet på huvudman, mutbrott eller eventuellt tjänstefel när det gäller tjänstemännen, säger anmälaren.

Enligt anmälaren präglas hela affären av "locket på" och hen kräver därför att det görs en grundlig utredning av affären och att "ansvariga befattningshavare lagförs".

– Jag hyser inga större förhoppningar om att detta ska leda någonstans, men jag hoppas ju på det. Den här frågan har ett extremt allmänintresse och hela samhällskontraktet och tilliten till förtroendevalda har fått sig en törn, säger han.

Artikeltaggar

Brott & blåljusBusiness VärmlandGöran ÖstermanHans WennerholmHenrik LanderKarlstadNyheterPeter KullgrenPolisanmälanStadshusaffärenUlf JohanssonUlf Nyqvist

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.