• idag
  21 okt
  11°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  22 okt
  11°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  23 okt
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  24 okt
  10°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  25 okt
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Slå vakt om monopolet

Ledare
PUBLICERAD:
Franska spritjätten Pernod Ricard köpte statliga Vin & Sprit för tolv år sedan. Priset var 55 miljarder kronor. Nu slåss företaget för att gårdsförsäljning ska tillåtas i Sverige.
Foto: Claudio Bresciani / TT
Det är inte bara kring arbetsrätten som januariavtalet är luddigt och innehåller motstridiga uppgifter. Det gäller även punkten om att återigen utreda gårdsförsäljning av alkohol. Samtidigt förutsätts att Systembolagets monopol säkras. Sakerna går inte att förena.

Systembolaget toppar som vanligt årets Förtroendebarometer från Medieakademin. Drygt tre fjärdedelar (76 procent) av svenskarna har högt eller ganska högt förtroende för Systembolaget enligt undersökningen.

Behåll Sveriges mest populära monopol.
Foto: Geir Olsen

Men det statliga monopolet är ett rött skynke för liberala krafter och delar av näringslivet. En omyndigförklaring av svenska folket, hävdar de.

Trots att all forskning visar att ett avskaffande skulle göra att alkoholkonsumtionen ökar och kontrollen minskar. De redan stora kostnaderna som alkoholen orsakar skulle raka i höjden.

Alliansregeringen försökte två gånger under sina åtta år att genomföra en förändring. Båda gångerna föll det på att det är omöjligt att kombinera gårdsförsäljning, Systembolagets monopolställning och EU:s grundfördrag. Nu har Centern och Liberalerna har fått med en ny utredning i januariavtalet, men den är meningslös.

Att det skulle bli tredje gången gillt är osannolikt. Ingenting har förändrats i sak, de juridiska reglerna i EU-rätten gäller fortfarande. Ändå vädrar förespråkarna morgonluft.

Nykterhetsorganisationen IOGT-NTO har i en rapport granskat spelet bakom en tredje utredning. Bakom kulisserna hittar de Pernod Ricard, som köpte statliga Vin & Sprit för 55 miljarder kronor 2008 och som nu är världens näst största spritbolag.

De vill inte i första hand hjälpa de små lokala producenterna att få sälja alkohol direkt vid tillverkningen. De vill bryta sönder det svenska monopolet och kunna öka sin egen försäljning.

Dotterbolaget The Absolut Company står för 97 procent av omsättningen i organisationen ”Sveriges Producenter av Alkoholdrycker”, de 800 mikroproducenterna för tre procent. De jobbar hårt med lobbying och siktar på att bli leverantör av råsprit till nya tillverkare av alkohol. IOGT-NTO kallar företaget för en trojansk häst.

De vill också släppa in vinstintresset i alkoholförsäljningen. Det finns flera exempel på att det inte blir bättre när statliga monopol bryts upp, ta till exempel apoteken och bilprovningen. I det här fallet skulle det dessutom allvarligt hota folkhälsan.

Ordet gårdsförsäljning låter gulligt, men det handlar om betydligt större saker än så. Ett ja betyder en bred öppning för alkoholtillverkare att bedriva privat alkoholförsäljning vid sidan av Systembolaget. Det skulle betyda slutet för monopolet.

De flesta mikrobryggerierna finns inte på landsbygden. Sex av tio brygger öl i storstäderna.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det är positivt att det poppat upp mikrobryggerier både här och där. De flesta, sex av tio, faktiskt i storstäderna och inte på landsbygden. Många har fått provsmakningstillstånd, och en hel del har öppnat restaurang intill och fått utskänkningstillstånd.

Men gästen får inte köpa med sig den alkoholhaltiga drycken hem, utan får gå till ortens Systembolag i stället. Den uppoffringen är inte särskilt stor för att kunna behålla Sveriges mest populära monopol.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.