Ett första och helt förvirrat biobesök

Film
PUBLICERAD:
För en tid sedan var jag på bio för första gången sedan coronapandemin slog till i mars.

Jag är nämligen av den bestämda uppfattningen att vissa filmer gör sig bäst på vita duken. Magkänslan var att Christopher Nolans Tenet tillhörde den skaran.

Som väntat bjöds jag på drygt två timmar av spänning och intensiv action där bilar och flygplan kraschade spektakulärt i klassisk James Bond-stil. Sånt som inte alls blir lika effektfullt på en 42 tums tv-skärm. Men vad filmen egentligen handlade om?

Det vete tusan.

Någonting om olika tidsdimensioner, tror jag.

Ta till exempel när de förmodat goda skulle göra ett tillslag hos de onda karaktärerna. Då synkroniserades attacken så att halva gänget anföll i realtid medan andra halvan sprang baklänges, som om jag tryckt på reverseknappen på fjärrkontrollen.

Den kombon blev för mycket för mig. Det blev tilt i hjärnkontoret. I min frustration kunde jag inte göra annat än att fånigt le och småskratta för mig själv samt utbrista – vad är detta?

Jag blev inte mycket klokare när alla lösa trådar i handlingen skulle knytas ihop i ett par slutscener. Det fanns visst en twist i filmen. Den – och mycket mer – hade helt undgått mig.

På vägen ut ur salongen var jag tvungen att fråga mina bänkkamrater om de uppfattat slutpoängen. Jag fick två huvudskakningar till svar.

Trots den förvirrade handlingen vidhåller jag att vissa filmer gör sig bäst på en biograf.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.