Klokt med nytt las-försök

Ledare
PUBLICERAD:
LO-förbunden är splittrade inför de återupptagna las-förhandlingarna.
Foto: Martina Holmberg / TT
LO, PTK och Svenskt Näringsliv gör ett nytt försök att komma överens om arbetsrätten. Det är bra att förhandlingarna återupptas, allt för att undvika att frågan handlar på riksdagens bord.

Vänsterpartiet meddelade att hotet om en misstroendeomröstning tillfälligt är undanröjt. Regeringen drar en suck av lättnad och det gör även samarbetspartierna C och L. Alla vill helst se att arbetsmarknadens parter gör upp utan politisk inblandning.

Men frågan är om de svåra knutarna går att lösa upp så snabbt. Förhandlingarna återupptas på torsdag och besked ska ges redan på fredag vid lunchtid.

Att sex av 14 LO-förbund inte är med tyder på att LO-ledningen är beredd att kompromissa rejält om anställningsskyddet. En överenskommelse med arbetsgivarna om ett nytt huvudavtal kan betyda ett splittrat och skadat LO. Det kan ändå vara att föredra framför lagstiftning och en hotande regeringskris.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.