• idag
  21 okt
  11°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  22 okt
  11°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  23 okt
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  24 okt
  10°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  25 okt
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Insändare: Var har vårdpengarna tagit vägen?

Insändare
PUBLICERAD:
STOCKHOLM 20160310 Vårdpersonal på ett äldreboende Foto: Fredrik Sandberg / TT / Kod 1008"Statusen på yrkena inom vården måste höjas och ett steg i rätt riktning för att göra det skulle ju faktiskt kunna vara att höja våra löner."
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Jag såg söndagens partiledardebatt på TV:n och nu bara måste jag få skriva av mig. Sista ämnet under debatten var äldreomsorgen, något som jag brinner lite extra för eftersom jag jobbar inom denna sektor.

Partiledarna stod där fint och snofsigt klädda och prisade oss som jobbar inom äldreomsorgen. De hade minsann avsatt pengar i denna budget till äldreomsorgen och det hade även gjorts tidigare år sades det. Då har jag bara en fråga, var fan har de pengarna tagit vägen? Det är då i alla fall ingenting som vi som jobbar på golvet har sett något av och jag har jobbat inom denna sektor i snart tio år.

Var har alla budgetpengar tagit vägen, då de i alla fall inte har gynnat oss som jobbar där? I samma debatt ville vissa partiledare att vi skulle få en form av bonus nu, vi som har slitit och jobbat under Corona-pandemin. Tack för bonusen det vore snällt, men vad hjälper en bonus egentligen? Vissa av personalen som har jobbat nära Covid-patienter har riskerat sina liv för att hjälpa de som blivit smittade. Viss personal har till och med mist sina liv, vad hjälper en bonus då?

I samma debatt diskuterades även att läkare skulle anställas och jobba på äldreboendena för att öka kompetensen. Politikerna menade att detta skulle ha hjälpt mycket under den rådande pandemin. Det skulle ha gjort att flera av de äldre som blev smittade skulle ha fått hjälp fortare sades det. De menade på att vissa liv hade kunnat räddas under denna pandemi. Jag är beredd att hålla med till viss del, vissa liv hade säkert kunnat räddas, men menade då våra partiledare alltså att vi som jobbade på golvet och jobbade nära patienterna inte gjorde det vi kunde för att hjälpa de smittade?

Hur skulle vi kunna hjälpa de smittade mer när vi fick information från sjukhuset att Covidsmittade patienter skulle vårdas på landets äldreboenden så långt detta var möjligt för att sjukhusen inte hade tillräckligt med resurser eller ville ta emot dessa patienter annat än om de hade svårt att andas själva? Hur skulle en läkare på ett äldreboende ha kunnat hjälpa till mer då?

Vissa av de smittade kanske hade kunnat få mer hjälp, men dessvärre hade nog en läkare kanske inte kunnat göra så mycket mer i den svåra situationen som vi faktiskt befann oss i då och befinner oss i än i dag. Nej partiledare, leta upp de där pengarna som det har sagts i alla budgeter att ni har avsatt till äldreomsorgen för vi har då i vart fall inte sett dem. Kan de kanske ha landat i någon politikers egen ficka? Eller kanske i någon av de högre chefernas?

Frågar ni mig så hade jag tyckt att det hade varit bättre om de hade landat i våra fickor, vi som sliter och jobbar på golvet. Statusen på yrkena inom vården måste höjas och ett steg i rätt riktning för att göra det skulle ju faktiskt kunna vara att höja våra löner. Budgetpengarna är då i vart fall inget som vi har fått tagit del av.

Tröttnat

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.