Ge parterna en ny chans

Ledare
PUBLICERAD:
Nej, någon misstroendeförklaring mot Stefan Löfven blir det inte. Åtminstone inte nu.
Foto: Jessica Gow
Det blåser på statsminister Stefan Löfven från alla möjliga håll, men han är svår att få omkull. Söndagskvällens uppskruvade partiledardebatt i SVT:s Agenda visar att hotet om att avsätta honom inte är akut. Han ser ut att rida ut det här stormen, åtminstone ett tag till.

Löfven är hårt pressad. Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt har villkorat stödet för hans regering ända sedan januariavtalet skrevs under. Om arbetsrätten urholkas är han beredd att avsätta regeringen. Men det ska inte ske genast.

I debatten gav han Löfven minst två veckor på sig att ge besked att las-utredningen slängs i papperskorgen. Det upprörde Jimmie Åkesson (SD) som tycker att Sjöstedt ”lurvar till det”. Åkesson vill avsätta Löfven nu.

Om tre veckor avgår Sjöstedt och Nooshi Dadgostar tar över som partiledare. Hon förklarade i SR:s lördagsintervju att hotet är kvar, men det viktigaste är att frågan löses. Hon är beredd att förhandla med januaripartierna.

Å andra sidan står Nyamko Sabuni (L) och Annie Lööf (C) fast vid att om parterna inte kommer överens ska utredningen bli lag. Men båda ser helst att parterna återupptar de kraschade förhandlingarna och hittar en lösning.

Även Stefan Löfven vill självklart ge facken och arbetsgivarna chansen på nytt. Han vill också invänta vad de 57 remissinstanserna tycker om las-utredningen.

Han vet redan att Saco, TCO och LO är starkt emot förslagen. Det vet också Annie Lööf och Nyamko och vill de verkligen köra över löntagarorganisationer där de har många väljare?

Om Vänsterpartiet ändå till slut gör allvar av sitt hot betyder det inte att arbetsrätten räddas. Det finns en klar borgerlig majoritet i riksdagen för att ge arbetsgivarna mer makt och det är inget som hindrar Ulf Kristersson och andra på den kanten att motionera om att försämra arbetsrätten.

Om det mot förmodan landar i att V gör gemensam sak med det högerkonservativa blocket och avsätter Stefan Löfven i en misstroendeomröstning betyder det inte att arbetstagarnas situation automatiskt förbättras. Tvärtom.

Det kan dessutom sätta Vänsterpartiet i rävsaxen. Om Löfven inte utlyser ett extraval efter att ha blivit avsatt är vi tillbaka till hösten 2018, med oändliga fikastunder hos talmannen Andreas Norlén som får uppdraget att ta fram en statsminister som riksdagen kan tolerera. Han får fyra chanser på sig innan det blir ett extra val.

Det är svårt att se hur Annie Lööf skulle ändra sig och den är gången släppa fram Ulf Kristersson som statsminister. Mandatfördelningen har inte förändrats sedan valet. Det är ännu svårare, ja omöjligt, att se Vänsterpartiet tillsammans med SD och KD godkänna Kristersson som statsminister.

Det kan sluta med att Stefan Löfven ändå sitter kvar. Just nu vinner han tid. De flesta är överens om att parterna ska få chansen igen. Det vore definitivt den bästa lösningen.

Om de inte tar den står hoppet till att C och L lyssnar på vad remissinstanserna säger. Löfven bör öka pressen på samarbetspartierna.

Skrivningen i januariavtalet om att utredningen ograverat ska gälla är ett brott mot hur lagar stiftas i det här landet. Till den obegripliga dumheten är alla fyra januaripartierna skyldiga.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.