Viktig framgång för klimatet

Ledare
PUBLICERAD:
Socialdemokraternas Jytte Guteland har tagit hem en viktig seger i EU-parlamentet.
Foto: Fredrik Persson/TT
Det som en gång startade som en kol- och stålunion tar täten i den globala klimatomställningen. Svenska EU-parlamentarikern Jytte Guteland har framgångsrikt drivit fram ett beslut om att koldioxidutsläppen i EU ska minska med 60 procent de kommande tio åren.

I våras godkände EU:s 27 kommissionärer förslaget till en historisk klimatlag. Klimataktivisten Greta Thunberg var med som särskilt inbjuden gäst.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen jämförde lagförslaget med president John F Kennedys löfte i början av 60-talet om att inom tio år sätta en människa på månen. Det lyckades USA med i juli 1969, men frågan är om EU klarar av att bli klimatneutralt och inte släppa ut någon koldioxid 2050.

Ett viktigt steg togs i veckan när EU-parlamentet satte upp ambitiösa mål för att minska utsläppen. En klar majoritet skärpte EU-kommissionens delmål för de närmaste tio åren. Kommissionen ville minska utsläppen med 55 procent, parlamentet beslutade att höja ribban till 60 procent. Det gamla målet var 40 procent.

Senast inom 30 år ska unionens nettoutsläpp vara nere på noll. Målet är bindande för alla medlemsländer, ingen ska kunna smita undan. Ett klimatråd ska bildas på EU-nivå som ska se till åtgärderna räcker för att nå målet i Parisavtalet. En växthusgasbudget ska tas fram som sätter ett tak för hur mycket som får släppas ut.

– Det här är den gladaste dagen jag har haft i parlamentet, både för min del, men också för klimatet, säger Jytte Guteland (S) som är huvudansvarig i parlamentet för klimatlagen.

Europa tar ett stort steg närmare att bli världens första klimatneutrala kontinent och Sverige har varit drivande i parlamentet. Både när det gäller handeln med utsläppsrätter och nu kring målen för utsläppen.

Guteland citerade Greta Thunberg i parlamentet. Världen är ett hus som står i brand och släckningsarbetet måste göras nu. Det går inte att vänta. En minskning med 60 procent på tio år låter bra, men är inte tillräckligt. Guteland ville ha ett mål på 65 procent.

De svenska moderaterna röstade för det lägsta alternativet. Sverigedemokraterna vill skrota hela klimatlagen. Ränderna känns igen från politiken på hemmaplan, där Ulf Kristersson vill sänka skatten på bensin och diesel med en krona litern. Dumpopulism, skriver Expressens ledarsida om att M vill försvaga ett av de mest kostnadseffektiva klimatverktygen som finns.

Ja, så är det. Det måste kosta att smutsa ner, inte bara inom transportsektorn. Industrins och jordbrukets utsläpp måste ner, energieffektiviseringar krävs på fler områden. Flyg och sjöfart som hittills gått under radarn måste betala mer och minska sina utsläpp.

EU-parlamentets beslut ska nu manglas i förhandlingar i en trilog, mellan parlamentet, kommissionen och de 27 regeringscheferna i rådet. Det är inte säkert att det landar i en minskning med 60 procent. Kolberoende länder som Polen och Bulgarien kommer att sträva emot, men får de stöd för att ställa om kan även de klara det.

Sverige kan gå före även här. Danska statsministern Mette Frederiksen (S) har höjt det nationella målet till 65 procent. Det borde Stefan Löfven också göra.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.