Hoppa till huvudinnehållet

Höstfloden är inte här – ännu

Publicerad:
Vattenflödena har ökat senaste tiden. I Klarälven, som här rinner förbi Branäsberget, är flödet nu 200 kubikmeter per sekund. I några kraftverk nedströms har man börjat öppna luckorna litegrann.
Vattenflödena har ökat senaste tiden. I Klarälven, som här rinner förbi Branäsberget, är flödet nu 200 kubikmeter per sekund. I några kraftverk nedströms har man börjat öppna luckorna litegrann. Foto: Håkan Strandman

Det har kommit några riktiga skyfall senaste tiden. Men än så länge finns inget fog för att dra på stövlarna och bygga en ark.

– Det är mer än normalt, men inte höstflod, säger Claes Kjörk.

Han är vattenregleringsansvarig på Fortum och studerar de senaste rapporterna över tillrinningen när VF ringer upp på fredagsmorgonen.

– Hade du ringt i går så hade jag varit lite mer orolig. Då sade SMHI:s prognos 40 millimeter på sina ställen i Västvärmland under helgen, men nu har det minskat till omkring 20 som är mer normalt höstregn, säger Claes Kjörk som förklarar att ur ett vattenregleringsperspektiv så är 40 millimeter faktiskt mer än dubbelt så mycket som 20 ibland.

Vid Lucia i fjol såg det ut så här i Stadsparken i Arvika. Men det var innan dammen i Kyrkviken tagits i drift. Claes Kjörk på Fortum blev dock lite orolig för stigande nivåer i Västvärmland när han såg SMHI:s första prognos för helgen.
Vid Lucia i fjol såg det ut så här i Stadsparken i Arvika. Men det var innan dammen i Kyrkviken tagits i drift. Claes Kjörk på Fortum blev dock lite orolig för stigande nivåer i Västvärmland när han såg SMHI:s första prognos för helgen. Foto: HP Skoglund

I detta fall beroende på vädret under sommaren och inledningen av hösten.

– Det pratas oftast grundvatten, men vi pratar mer om markvatten. Det vill säga hur fuktig marken är mellan grundvattnet och ytan. När det varit lång torka finns det ett underskott där och marken blir som en tvättsvamp. Om du häller vatten fort på den så studsar det bort och det blir ytavrinning. Häller du långsammare så tar det ett tag men sedan är den full. Och nu är markvattnet uppfuktat, så varje regn som kommer nu märks mycket tydligare för oss eftersom vi inte har någon avdunstning att tala om.

– Det är mer än normalt, men inte höstflod. Går vi ett år tillbaka så var det helt andra nivåer, säger Claes Kjörk, som under förra hösten kunde notera tre högre flöden.

Och dessutom närmast en höstflod i januari i år.

Fortum: ”Det är gott om vatten”Översvämningsskydden är på plats i ArvikaHöga men inte unika flöden i Klarälven

Men sedan lugnade det ner sig och på grund av utdragen snösmältning i norska fjällen samtidigt som det regnade sparsamt över Värmland blev vårfloden liten.

Liten vårflod förutspås i Klarälven

– Ja, den var inget att skriva hem om och det har hållit i sig med låga flöden i Värmland. Det slog om först för några veckor sedan.

I slutet av januari var det närmast höstflod i Karlstad. Det var det fjärde högre flödet under hösten och vintern.
I slutet av januari var det närmast höstflod i Karlstad. Det var det fjärde högre flödet under hösten och vintern. Foto: Peter Bäcker

Och det var de allt mer mättade markerna och högre flödena som fick Claes Kjörk att skruva lite på sig när han såg de första SMHI-prognoserna för helgen.

– Egentligen inte för Klarälven, som vi oftast pratar om, utan mer de mindre flöden som man får lägga lika mycket energi på att hantera som de stora. I vattendrag med få sjöar och stora tillrinningsområden går det snabbare.

Hur ser det ut i Höljes, börjar det bli fullt i dammen?

– När regnen började hade vi lite större marginal än vi brukar. Vi håller på och fyller lite sakta nu och jag räknar med att vi under nästa vecka ska ha mellan en halvmeter och en meter från fullt. Det är där vi vill ligga någonstans.

Claes Kjörk tror inte på så mycket högre flöden i Klarälven, men kommer mycket regn kan saker hända snabbt. ”Vi har långt kvar till problemnivåer, men jag brukar säga att väder ska man inte vara för säker på.”
Claes Kjörk tror inte på så mycket högre flöden i Klarälven, men kommer mycket regn kan saker hända snabbt. ”Vi har långt kvar till problemnivåer, men jag brukar säga att väder ska man inte vara för säker på.” Foto: Håkan Strandman

Claes Kjörk konstaterar att prognoserna för nästa vecka ser torrare ut.

– Så jag tror inte på så mycket högre flöden i Klarälven. Vi har drygt 200 kubikmeter per sekund i älven nu. Hälften av kraftverken går nästan fullt och i några har de börjat öppna luckorna litegrann. Det är ganska normalt för hösten.

– Samtidigt är det här en period där det finns en känslighet. Skulle det komma mycket regn blir det snabbt mycket högre. Vi har långt kvar till problemnivåer, men jag brukar säga att väder ska man inte vara för säker på. I det här jobbet får man vara beredd på att ändra sig. Vi kanske hörs nästa vecka igen.

Artikeltaggar

Claes KjörkFortumHöstMiljöVärmlands länVattenVattenkraft

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.