Om fjolårets stora jubileumssalong på Värmlands museum kunde uppfattas som överlastad ger höstens upplaga på Rackstadmuseet ett betydligt luftigare intryck.
– För mig blir höstsalongen en genomlysning av konsten och konstnärerna i Värmland här och nu, säger museichefen Anneli Strömberg inför helgens invigning.
Jörgen P Karlsson: "Konsten ska vara utmanande hela tiden""Det lutar åt censur och hotar den konstnärliga friheten"Hon tillträdde som chef för Rackstadmuseet i Arvika för ett år sedan, vilket gör detta till hennes första salong på plats. Värmlands konstförenings anrika arrangemang alternerar sedan millennieskiftet mellan Karlstad, Kristinehamn och Arvika och även upplägget kan variera något från år till år. I fjol, då konstföreningen "hjälpte" Värmlands konstnärsförbund att fira sitt 100-årsjubileum, föregicks salongen inte av något juryurval. Det är tillbaka i år, då Göteborgskonstnären Patrik Andiné gallrat bland 181 inskickade verk.
– Redan mitt första intryck var att detta är en av de vackraste salongerna vi haft, utan tvekan, säger Värmlands konstförenings ordförande Stefan Norén.
Intendenten hyllas
Samtliga på plats hyllar särskilt Rackstadmuseets intendent Hannes Tryggs hängning av utställningen, som visas i museets avlånga östra galleri.
– Jag har försökt jobba med kontraster snarare än teman, säger Trygg och fortsätter:
– Det är ganska enkelt att göra en fin temavägg, men risken då är att konstverken drunknar i varandra. Så jag har velat bryta upp det hela, exempelvis genom att placera skulptur, textil och grafik om vartannat. Jag tycker att man på så sätt framhäver de individuella verken mer.
Ibland lät han sig ledas av sammanhållande färgpunkter.
– Och de stora verken hängdes först, för att skapa en rytm och volym. Det handlar om ett successivt pusslande.
"Väldigt lovande"
67 konstnärer medverkar, där samtliga tillhör yrkessammanslutningen Värmlands konstnärsförbund. Dessas 123 konstverk kompletteras med 17 verk av konstföreningens stipendiater Berit Fradera, Mats Bergström, Therése Olsson och Susanne Lund Pangrazio.
– Det finns många starka veteraner med men också en yngre generation som är väldigt lovande. Det är roligt att de söker sig till konstnärsförbundet och därigenom föryngrar det, säger Hannes Trygg och nämner Liv Midbøe (Arvika), Katrin Westman (Östra Ämtervik) och Tova Fransson (Hagfors) som exempel.
Stefan Norén gläds också åt den unga generationens hängivenhet.
– Vi har ett gott antal ungdomar som varje år söker våra stipendier och det visar att de är väldigt framåt, säger han.
Anpassad invigning
Lördagens invigning blir – med tanke på samhällsläget – naturligtvis annorlunda från tidigare år.
– Det är ju där mina arbetstimmar lagts på sistone, säger Anneli Strömberg och utvecklar.
– Vi vill ju att alla som vill ska kunna komma och se höstsalongen, men det gäller samtidigt att se till så att tillströmningen blir lagom.
Extra personal tas in på lördag och entréerna och utgångarna blir fler än vanligt.
– Vi gör också om Klabbelagårn till värmestuga där man kan köpa kaffe och smörgås i väntan på sin tur. Ingen ska känna sig förpassad.
– Sen får vi väl göra som Ica och ha högtalarna igång med jämna mellanrum, så att vi alla håller avstånd till varandra, säger Anneli Strömberg avslutningsvis.
Årets höstsalong öppnar klockan 12.00 på lördag. De fyra stipendiaterna är då på plats för att ta emot sina diplom. Utställningen avslutas den 26 november.