Ge de unga amnesti. Nu

Ledare
PUBLICERAD:
Vice statsminister Isabella Lövin (MP) och justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) gör några tillägg till den parlamentariska migrationskommitténs betänkande.
Foto: Amir Nabizadeh/TT
Nej, sossarna har inte lagt sig platt för Miljöpartiet. Övertonerna från den allt mer mörkblå oppositionen förvånar inte. Tilläggen till den parlamentariska migrationskommitténs betänkande är rimliga och humana.

Ett haveri. Det här betyder krig, i riksdagen och i nästa valrörelse, utropar Jimmie Åkesson (SD). En oerhörd och ofattbar kollaps, hojtar Ulf Kristersson (M) som för övrigt saknar ord. Vad är det som väcker upp känslostormarna så till den milda grad?

De två regeringspartierna har beslutat skicka ut migrationskommitténs förslag till ny lagstiftning på remiss. S och MP var djupt oense om de 26 förslagen. Sossarna gillade alla 26, miljöpartisterna bara tre. Så det är tokigt att säga att S har lagt sig platt för MP, när det snarast är MP som fått svälja mycket de ogillar.

Förslaget är betydligt skarpare än den migrationspolitik som gällde när den stora flyktingvågen kom 2015. Nu föreslås tillfälliga uppehållstillstånd i stället för permanenta. Det blir skärpta försörjningskrav och en anpassning till övriga EU som gör att Sverige inte längre sticker ut.

Landet ska inte tillbaka till situationen 2015 och det lär knappast hända. I dag har Sverige det lägsta antalet asylsökande på 20 år. Det räcker inte för det konservativa blocket, som helst vill stänga gränsen. För varje dag som går flyttar sig Moderaterna högerut närmare Sverigedemokraterna

Några tillägg görs i överenskommelsen mellan regeringspartierna. De familjer som varit här i fem till tio år och som har etablerat sig med jobb och bostad ska få stanna. Det borde inte uppröra någon, men oj så arga de blir på högerkanten.

De ensamkommande ungdomarna som omfattas av gymnasielagen ska få mer tid att hinna skaffa sig ett jobb. Dagens sex månader efter avslutade studier förlängs till ett år. Kravet på att jobbet ska vara i minst två år sänks till ett år.

Det är bra förändringar, men inte tillräckligt bra i en lag som blev fel från början. Det blir ändå väldigt svårt för ungdomarna att uppfylla kraven. Coronapandemin har fått ungdomsarbetslösheten att stiga snabbt.

De ensamkommande afghanska ungdomarna har lärt sig svenska, gått på gymnasiet och blivit en del av många svenska familjer. De har levt i osäkerhet på undantag. Att efter fem år utvisas till ett livsfarligt land de kanske aldrig varit i är omänskligt. En del väljer att försöka börja om i Frankrike, andra går under jorden. En del går in i djupa depressioner och några tar livet av sig.

I Karlstad dog två ensamkommande i somras på det sättet. Deras vänner lever kvar i ovisshet. Hanteringen har fått 14 S-föreningar i kommunen att skriva till partistyrelsen och dess ordförande Stefan Löfven. De skriver att partiet aldrig kommer att kunna radera ut det som nu sker från samvetet och de är övertygade om att historiens domslut blir hårt.

Ja, så är det. Bara 55 av de 7 600 unga som lyder under gymnasielagen har fått permanent uppehållstillstånd, enligt SVT. Bakom siffrorna ligger hjärtslitande öden.

Sverige skulle inte kollapsa om de ensamkommande fick stanna. De flesta är inte en belastning utan redan ”lönsamma”, som verkar vara det viktigaste för högerpartierna. Amnesti nu.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.