Hoppa till huvudinnehållet

Borättspriserna i Värmland stiger mest i landet

Publicerad:
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Enligt Svensk Mäklarstatistik stiger för närvarande bostadsrättspriserna i Värmland mest i landet.

Det är dock siffror som bör tas med en viss försiktighet eftersom det i flertalet av länets kommuner inte genomförts tillräckligt många försäljningar för att det ska finnas säker statistik. Siffrorna bygger därför till stor del på försäljningar som genomförts i Karlstad och Hammarö.

– Det går inte riktigt att jämföra med till exempel Stockholm där det finns siffror för alla kommuner, säger Oscar Carlson, fastighetsmäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Värmland.

Enligt de siffror som dock finns att tillgå har villapriserna i Värmland stigit med 7 procent de senaste tre månaderna, medan bostadsrättspriserna stigit med drygt 19 procent. Den senare siffran är alltså högst i landet.

Allra störst har prisökningen på bostadsrätter varit i Kristinehamn där medelpriset per kvadratmeter stigit med 28,5 procent de senaste tre månaderna. Villapriserna har på motsvarande sätt stigit med 15,7 procent, vilket även det är högst i länet.

– Det har mycket att göra med att utbudet är litet.

Vad gäller framtiden tror Oscar Carlson att prisuppgången kommer att fortsätta, bland annat som en följd av det låga ränteläget och det slopade amorteringskravet.

– Vi får se vad som händer om amorteringskravet återinförs nästa år.

Vad gäller villor spår Oscar Carlson att utbudet förmodligen fortsatt kommer att vara litet, vilket bland annat har att göra med bostadspolitiken.

– Många lite äldre bor kvar i sina villor med alltför stora ytor eftersom man bor billigare där än om man skulle sälja villan och köpa en ny lägenhet

Prisutvecklingen i Värmland.
Prisutvecklingen i Värmland. Foto: Jacob Risberg

Det senaste året har priserna på bostadsrätter i Värmland stigit med 9 procent medan villapriserna stigit med 10 procent. Fritidshuspriserna har sjunkit med 0,2 procent det senaste året, att jämföra med 11 procents ökning i hela landet.

Så här har prisökningarna på bostadsrätter och villor varit i hela riket.

Prisutvecklingen i riket.
Prisutvecklingen i riket. Foto: Jacob Risberg

Artikeltaggar

Bostad och byggenBostadsmarknadLänsförsäkringarOscar CarlsonSvensk MäklarstatistikVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.