Hoppa till huvudinnehållet

Åklagaren yrkar på livstids fängelse för mordmisstänkt 77-åring

Publicerad:
När Rebecca Hällgren höll sin slutplädering yrkade hon på ett långt fängelsestraff för den mordmisstänkta 77-åringen.
När Rebecca Hällgren höll sin slutplädering yrkade hon på ett långt fängelsestraff för den mordmisstänkta 77-åringen. Foto: Peter Bäcker

Rättegången mot den 77-åriga man som misstänks för mordet på sin hustru har avslutats. Åklagaren Rebecca Hällgren yrkar att han ska dömas till livstids fängelse, alternativt 18 år, för mord. Försvaret att mannen ska försättas på fri fot.

Själv vädjade den äldre mannen om att få slippa häktet.

Campinggrannar hördes om mordnatten: ”Skrek, sedan blev det tyst”Fullsatt och känslofyllt när mordrättegång inleddesMordmisstänkt nekar till brott: ”Inte haft något uppsåt”

Under tre dagar har rättegången gällande mord på en 76-årig kvinna pågått vid Värmlands tingsrätt. En 77-årig man, kvinnans make sedan 56 år, står åtalad misstänkt för att ha tagit livet av henne genom strypning.

Den äldre mannen har berättat att han handlade i självförsvar och bara ville gå och lägga sig i sin säng i parets gemensamma husvagn som står säsongsplacerad på Frykenbadens camping i Kil.

Efter att kvinnan blivit "rosenrasande" på mannen för att han hade druckit alldeles för mycket alkohol ville hon inte släppa in honom i husvagnen, utan stängde och lät grannarna ta hand om maken.

– Hon sa att "han kommer inte in, han får ligga här ute" och "han ska inte dricka så mycket när han äter så mycket mediciner", berättade den närmaste grannen under rättegången.

Larmade själv SOS

Flera ska sedan ha hört mannen skrika följt av tystnad och sedan hur mannen plötsligt stått utanför campingplatsen och talat i telefon. I larmsamtalet hörs mannen säga att "jag har tagit livet av kärringa, jag har strypt henne i kväll".

Men det är någonting som han avfärdar i rättssalen.

– Det är dumprat. Dösnack. Jag var kanonfull, utmattad och hela fan.

På torsdagseftermiddagen hölls ytterligare vittnesförhör och slutpläderingarna från både åklagaren Rebecca Hällgren och försvarsadvokaten Mats Hellman.

Rättsläkaren, som obducerat kvinnan, vittnade om att hon hade blivit utsatt för ett tryckande våld mot halsen.

– De djupa blödningarna är ett tecken på kraftigt tryck centralt över luftstrupen, säger han i rätten och att kvinnan kan ha blivit medvetslös på bara ett par sekunder.

– Det kan gå snabbt och två, tre minuter utan syre kan bli allvarligt för hjärnan. Då kommer man inte igång själv med andningen.

Den 77-årige mannen fick själv ordet efter förhören och vädjade inför rätten och anhöriga att han ville bli släppt ur häktet efter avslutad förhandling. Sedan i juni har han tvingats uppsöka sjukhus två gånger på grund av yrseln och berättade att han inte klarade av när de låste om honom.

– När straffet kommer får man ta det då. Men jag har svårt för cellerna.

Vill se lång straffpåföljd

Under slutpläderingarna yrkade Rebecca Hällgren att mannen skulle dömas till livstid eller minst 18 år i fängelse för mord.

– Hon var närstående och befann sig i sin egen bostad. En plats där hon bör förvänta sig att få vara trygg. Det var trångt och hon hade inte särskilt stora möjligheter att undkomma. Det var inte heller ett kortvarigt händelseförlopp utan hon har känt dödsångest, säger Rebecca Hällgren som också menade att 77-åringen haft uppsåt att döda sin hustru.

För VF utvecklar hon sitt resonemang:

– Enligt lagändringen från 2020 – och förarbeten till den – har man sagt att det som tidigare låg i spannet 15-18 år, det högsta av de tidsbestämda straffen, nu ska föranleda livstids fängelse.

– Samtidigt har de också sagt att man inte ska sluta använda det tidsbestämda straffet. Utifrån att det finns försvårande omständigheter menar jag att endera ligger man uppe på livstid eller i vart fall toppen av det tidsbestämda straffet. Alltså 18 år.

Rebecca Hällgren betonar dock att straffvärdet kan bli något lägre, dels på grund av mannens höga ålder, dels den dåliga hälsan.

Försvarsadvokat Mats Hellman.
Försvarsadvokat Mats Hellman. Foto: Peter Bäcker

Försvaret däremot, som hävdat självförsvar och i andra hand så kallad nödvärnsexcess – där en utsatt person använder övervåld – yrkade att 77-åringen skulle släppas på fri fot.

– Han bör frikännas. Han har inte haft uppsåt att döda henne utan uppsåt att få henne sluta slå, säger försvarsadvokaten Mats Hellman och berättade att det finns en hel del förmildrande omständigheter.

– Strypgreppet var hastigt och under kort tid, han agerade i stark affekt efter provokation och anmälde sig själv.

Försvaret menar också att mannen hade skador på bröstet som bevisar att kvinnan ska ha hamrat på honom innan det misstänkta mordet.

– Det var känt bland bekanta att hon gav sig på honom.

Gällande det uppmärksammade larmsamtalet berättade Mats Hellman att hans klient gått in i en roll och tagit på sig en fasad.

– Han är chockad, klart berusad, inte i stånd att ta hand om sig själv. Han gråtskriker att "nu är det slut, 56 år är slut". Det är hans riktiga inställning.

Slutligen tog 77-åringen till orda med tårarna rinnande nedför kinderna.

– Lyssnar man på åklagaren så är jag redan dömd. Men jag jublar inte över att hon blev bragd om livet.

Efter lite mer än en timmes överläggning meddelade rätten att mannen blir kvar i häktet i väntan på dom som meddelas 22 oktober.

Åklagaren om misstänkta campingmordet: "Han har inte haft uppsåt att döda"

Artikeltaggar

Brott & blåljusKilMats HellmanMordRättegångarRebecca HällgrenVärmlands tingsrätt

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.