Rör inte Fågelmannen

Ledare
PUBLICERAD:
Fågelmannen ligger bra där han ligger.
Foto: Johannes Wettmark
I somras rasade debatten om historiska statyer över misshagliga personer skulle rivas eller flyttas till en statykyrkogård där vi kan minnas vår ”mörka” historia. Nu har debatten nått Arvika, där KD-politikern Susanne Engstad Clarke vill flytta bort Fågelmannen från torget i stan.

I kölvattnet av Black Lives Matterdemonstrationerna i somras angreps statyer, vandaliserades och vältes. I USA attackerades statyer av Sydstaternas rasistgeneraler Robert E Lee och William Carter Wickham. Ilskan går att förstå, men rasismen försvinner inte för att statyerna rivs.

I brittiska Bristol vältes en staty av Edward Colson, slavhandlare och politiker. Statyn slängdes sedan i vattnet. På en staty av Winston Churchill har någon sprejat ”Churchill var rasist”.

Debatten kom också till Sverige, men den enda statyn som fällts var den av Zlatan i Malmö och det gjordes långt före BLM-protesterna. Zlatan sågades ner i januari, och anledningen var troligen hans engagemang i Hammarby IF.

Statyn av Zlatan Ibrahimovic på Stadiontorget i Malmö sågades ner en natt i januari.
Foto: Johan Nilsson/TT

Krav ställdes i somras på att flytta statyer av Gustaf II Adolf, Karl XII och Gustav III. Till och med Carl von Linné hamnade absurt nog i skottgluggen, anklagad för att vara rasbiologins föregångare.

De svenska kungastatyerna ska dock stå kvar där de står. De är en del av vår historia och vårt kulturarv. Att några av de gamla kungarna var krigiska envåldshärskare är inget problem, bara vi påminner varandra om vad de gjorde och stod för. De är också en del av stadsbilden och stadens historia.

Som Karl IX-statyn i Karlstad av stadens grundare, för övrigt skapad av Christian Eriksson, pappa till Liss som gjorde Fågelmannen för snart 50 år sedan. Ivar Johnssons fredsmonument med kvinnan med det brutna svärdet och foten på soldatens huvud på Stora torget är också en del av stadsbilden och historian.

Hon kom på plats 1955 till minne av den fredliga unionslösningen med Norge 50 år tidigare. Ful tycker somliga, stark med ett tydligt budskap tycker jag.

Sveriges fulaste staty? Nej, Fredsgudinnan är en viktig del av Karlstads historia.
Foto: Helena Karlsson

Politiker ska hålla armlängds avstånd till konsten och kulturen. De ska bevilja anslag och sätta ramar, men inte lägga sig i hur konsten ser ut. Det har nazistiska och kommunistiska diktaturer gjort i modern tid med förfärliga resultat.

Nutidens högernationalistiska rörelse vill göra samma sak. I SD-styrda Sölvesborg har ledningen gjort klart att man inte vill ha ”menskonst” eller ”utmanande samtidskonst” på offentliga platser. KD har inte protesterat, och det är oroväckande att Kristdemokraterna i Arvika ansluter sig till den linjen.

– Skulpturen hade sin tjusning i en tid som nu är helt förändrad, säger Susanne Engstad Clarke till VF.

Ja, det som har hänt på senare tid är att det blivit helt okej för politiker att recensera och fördöma en viss sorts kultur och konst. Men Fågelmannen är inte stötande eller otidsenlig. Han ska inte flyttas. Han smälter in perfekt i stadsbilden på torget och har en stark koppling till Arvika. Vi är många som gärna hälsar på honom när vi besöker stan.

Vi behöver resa fler statyer i stället för att ta bort gamla. Det som konsten skapar idag blir kommande generationers kulturarv. Vi vill väl inte göra dem historielösa?

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.