Köpt politiskt inflytande

Ledare
PUBLICERAD:
Maud Olofsson kunde gå rakt från uppdraget som centerpartistisk näringsminister till styrelseordförande för Visita, vars medlemsföretag hon gynnat med mångmiljardreformer. Var blir Annie Lööfs belöning efter partiledarjobbet månntro?
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
“Svenskt näringsliv beställer, Centerpartiet utför. Det är ett mönster som börjar bli smått parodiskt.” Mikael Feldbaum, chefredaktör för TCO-tidningen Arbetsvärlden, betraktar i en ledartext förundrat hur Centerpartiet verkar gett upp det där om politik och mest vidarebefordrar förslag helt ofiltrerat från Svenskt Näringsliv in i regeringsförhandlingar.

Expressens politiska kommentator Viktor Barth Kron noterade, med viss spets, detsamma förra veckan när Centerpartiets vice ordförande Anders W Jonsson i en intervju med Dagens industri avslöjade att Centern inte bryr sig om att försöka ragga stöd för sitt förslag om sänkt arbetsgivaravgift för unga ens till de tidigare allianskamraterna i Moderaterna och Kristdemokraterna.

”Jag utgår ifrån att Svenskt Näringsliv - det är deras förslag det här handlar om - har tät kontakt med både KD och M”, sa Jonsson till Di.

“Deras förslag”.

“Alla vet att ‘Centerpartiet’ primärt är en frontorganisation för arbetsgivarintressen, men man kan ju fortfarande sköta verksamheten med ett minimum av finess och diskretion”, kommenterar Barth Kron uttalandet. Det hade varit roligare om det faktiskt inte vore fullt så sant.

Och visst kan det verka som att det är extra mycket nu. Michael Feldbaum radar upp exemplen: “Almega önskar privatiserad arbetsförmedling, Centern står till tjänst, Arbetsförmedlingen havererar. Sen kräver småföretagen avskaffad turordning, Centern levererar, partsmodellen darrar. Friskolekoncernerna tycker att offentlighetsprincipen inte ska gälla privat drivna skolor, Centern ställer upp, efterföljande hemligstämpling av skoladresser följer.”

Men faktum är väl att kopplingen mellan Centern och Svenskt Näringsliv sett ut så här sedan det förra borgerliga regeringsinnehavet: Centerpartiet driver igenom regeringspolitik som är rena beställningsjobb från det privata näringslivet – och när en ledande centerpartist sedan lämnar sitt politiska uppdrag kommer belöningen i form av höjdaruppdrag inom just de branschorganisationer Centern öst pengar över.

När förra Centerledaren Maud Olofsson lämnade sin statsrådspost och uppdraget som partiordförande blev hon nästan på en gång styrelseordförande för Visita, besöksnäringens branschorganisation som Olofsson såg till fick både en halverad arbetsgivaravgift för unga och en halverad restaurangmoms.

Hennes parti- och regeringskollega Anna-Karin Hatt, fick i sin tur ett fint jobb efter statsrådstiden när hon gick direkt därifrån till att bli vd för tjänsteföretagens arbetsgivarorganisation Almega där hon försvarade samma Centerförslag hon var med och genomdrev som statsråd: att hålla vinstuttaget för företag inom välfärdssektorn så oreglerat som möjligt och för ett så omfattande och generöst rut-avdrag man kan pressa fram.

Svenskt Näringsliv beställer, Centern levererar och får bra betalt för besväret.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.