Hoppa till huvudinnehållet

I coronans spår – Branäs satsar på skidåkningen

Publicerad:
Reporter Daniel Olausson
Daniel Olausson
daniel.olausson@vf.se
På Branäs har man vidtagit en mängd åtgärder för att dels trygga läget för de gäster som kommer, dels utveckla hela skidområdet på ett coronatryggt sätt.
På Branäs har man vidtagit en mängd åtgärder för att dels trygga läget för de gäster som kommer, dels utveckla hela skidområdet på ett coronatryggt sätt. Foto: Aron Eriksson

Coronapandemin stoppade Branäs från ännu en rekordvinter.

Nu tar man sats inför kommande säsong – med en rad satsningar och åtgärder.

– Jag har god tillförsikt, vi ligger också bra till bokningsmässigt, säger vd Anders Kjällström.

Läs också

Ett bra bokningsläge och snart i startblocken redo att veva igång det avancerade snökanonsystemet när väl minusgraderna presenterar sig i norra Värmland.

Mycket är som vanligt den här tiden på året, samtidigt som mycket inte är det.

– Vi har hela tiden en dialog med Region Värmland så att vi gör rätt och vi förutsätter att som det är nu så kommer vi öppna som planerat. Det bokar på bra och bokningsläget är bättre än förra året, säger Anders Kjällström, vd för Branäsgruppen.

Det oroliga omvärldsläget är inget som ni märkt av bekymrar skidturisten?

– Det är ju ingen produkt där du behöver vara försiktig på. Det är nog värre att åka till ett köpcentrum, här behöver du inte träffa någon och gör du det så gör du det utomhus.

Liftsystemet har byggts ut, nedfarter har tillkommit och vissa har förlängts, man har byggt flera grillplatser, satt upp åkband och håller både after ski och nattklubbar stängda.
Liftsystemet har byggts ut, nedfarter har tillkommit och vissa har förlängts, man har byggt flera grillplatser, satt upp åkband och håller både after ski och nattklubbar stängda. Foto: Aron Eriksson

I svallvågorna av coronapandemins begynnelse i våras tog Branäs med flera skidanläggningar själva beslut om att först stänga ned sociala ytor som after ski och nattklubbar för att sedan stänga hela anläggningarna i förtid.

För Branäs del gick man miste om den annars lukrativa påskveckan när man stängde den 5 april, och man har sedan dess arbetat för att kunna öppna så gott som vanligt till premiärhelgen den 11 december.

Coronapräglad vinter

Förutom att själva huvudprodukten handlar om att vistas utomhus kan du beställa hem både hyrd utrustning och liftkort till boendet, som alla inhyser egna kök för matlagning och dylikt.

Man har också förlängt den så kallade Långsvängen och infört en ny nedfart i Mattesdalen, plus att anläggningen har försetts med flera nya liftsystem som är tänkt ska bidra till att minska köer.

– Varje gång vi har tänkt igenom ett beslut har vi ställt oss frågan vad det innebär coronamässigt. Om det kan bli kö, hur kan vi minska köerna? Vi har självscanning i våra kassor i liftbutiken till exempel och på skidskolan har vi spridit ut samlingsplatserna så att vi kan starta skolan på större avstånd från varandra. Hur ska liftfållorna se ut så att vi inte står för tätt och så vidare, säger Anders Kjällström och poängterar:

– Så varje gång vi tittar på något så tänker man vad det innebär utifrån ett gästperspektiv.

Ingen after ski

Liksom fjolårsavslutningen blir det ingen after ski eller nattklubb i vinter. Det blir inte heller några bufféer och det ska också gå att beställa mat via en app.

Trots det osäkra året har Branäs fortsatt expandera och det byggs även i år på bred front. Branäs själva gör premiär för sitt boende på Bävertorget där 43 av 72 lägenheter öppnar redan till den här vintern.
Trots det osäkra året har Branäs fortsatt expandera och det byggs även i år på bred front. Branäs själva gör premiär för sitt boende på Bävertorget där 43 av 72 lägenheter öppnar redan till den här vintern. Foto: Håkan Strandman

Så det är mycket som är nytt, vilket i sig är sig likt eftersom Branäs är under en ständig expansion. Vintern 2020/2021 blir bland annat premiär för den senaste boendesatsningen Bävertorget, vilken man med sitt läge intill Björnbuselandet marknadsför som en potentiell familjefavorit där 43 av totalt 72 lägenheter står klara i år.

– Men jag vill nog framhäva våra satsningar på allt vi gör på skidområdet, och även hur vi har coronaanpassat det, säger Anders Kjällström och nämner liftar, nedfarter, grillplatser, åkband med mera.

– Så det är mycket kul på snö det handlar om och ännu fler aktiviteter som hopp, kurvor och allt man kan hitta på. Det är ju det som är vår produkt och det är också därför man åker hit, just för att vara på snön och kunna göra det tillsammans med familjen. Det är det som är det viktiga för oss och därför vi gör många satsningar på just skidåkning i Branäs.

Artikeltaggar

Anders KjällströmBranäsBranäsgruppenNäringslivTorsbyTurism

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.