Hoppa till huvudinnehållet

Popovic om defensiven: ”Har ett stort jobb framför oss”

Publicerad:
Reporter Jonas Griberg
Jonas Griberg
jonas.griberg@vf.se
Peter Popovic hoppas kunna få fart på defensiven som hackat under inledningen på säsongen.
Peter Popovic hoppas kunna få fart på defensiven som hackat under inledningen på säsongen. Foto: Håkan Strandman

Drygt hälften av Färjestads insläppta mål har kommit i numerärt underläge. Backtränaren Peter Popovic är förvånad över att försvarsspelet inte har sett bättre ut.

– Vi behöver steppa upp, säger han.

Två poäng på fyra matcher och ett försvarsspel som hackat. Färjestad har fått allt annat än en drömstart på säsongen och släpper hittills in näst flest mål i hela SHL.

Det har fått Peter Popovic, med ansvar över defensiven, att klia sig på huvudet av förvåning.

– Vi har släppt in alldeles för mycket mål i boxplay. Vi fick en tuff start direkt i premiären uppe i Luleå där det smet in två puckar direkt. Sedan har det bara fortsatt. Vi behöver rätta till vårt boxplayspel först och främst känner jag.

Färjestad var fjärde bäst i ligan i boxplay förra säsongen och trots att Karlstadslaget minimerat detaljer i det defensiva spelet i år har man ändå släppt in sju av 15 mål i numerärt underläge.

FBK är med sina 56.25 procent långt ifrån den noteringen som man hade förra säsongen.

– Det har varit svårt att peka på exakt vad som inte stämmer. Men vi behöver kugga i mer. så det finns jobb att göra där helt klart. Mycket av mitt jobb blir att kolla video och sedan få ut budskapet. Boxplayspelet måste upp, så är det bara.

”Blir straffade direkt”

Popovic har svårt att sätta fingret på vad som gör att värmlänningarna inte fått boxplayspelet att stämma.

– Om jag kände att det bara var en grej så hade vi gjort något åt det direkt. Stundtals kan det ha varit bra i ett byte och helt plötsligt har vi kommit lite fel och tappat markeringen. Då blir vi straffade direkt. Så har det sett ut lite grann och det är lite den bilden jag har.

Förra året var den stora rotationen på backsidan en förklaring till att defensiven inte nådde upp till godkänd nivå.

I år är backsidan mer eller mindre intakt vilket gjort att ”Poppe” hade hoppats på förbättring.

– Helt klart. Framförallt beroende på att vi ändrat presspelet och strukturen i egen zon i år. De svaren vi hade hoppats på har vi inte fått ännu. Till råga på det så har boxplayspelet gått kräftgång. Just nu känner jag att jag måste få fart på boxen igen.

Har du nått ut till dina spelare som du velat?

– Det finns saker att putsa på. Absolut. Om jag ska vara helt ärlig så är vi inte framme någonstans. Vi har ett stort jobb framför oss, men det gäller att ta sig an det och komma med energi. Det gäller både spelare och ledare. Vi måste vara beredda att göra jobbet, det handlar om att skita ner sig och aldrig vila i ett byte.

Hur mycket rannsakar man sig själv som tränare när det går tungt för laget?

– Hela tiden. Det är det som är baksidan på myntet. Det gjorde jag som spelare med. Men som spelare är det sin egen prestation som man vänder sig till. Här räcker det inte med en person. Nu måste jag få 25 grabbar att gilla vissa saker.

– När vi går bra och vinner matcher så är det lite lättare. Då kan man slappna av lite mer, men jobbet fortsätter hela tiden. Jag tror inte att det räcker med inställningen att det ordnar sig. Jag måste va på spelarna så de kan vara på varandra så det blir bra på isen. Ibland kanske man behöver vara väldigt rak och tydlig, ibland kanske lite mjukare för att vi är lite känsliga just nu. Det gäller att lirka sig fram så att man inte bara är det ena eller det andra.

Artikeltaggar

Färjestad BK HerrIshockeyPeter Popovic

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.