Insändare: Lev upp till era vackra ord, MP!

Insändare
PUBLICERAD:
"Miljöpartiets ställningstagande för Mumin på Skutberget visar på punkt efter punkt att ovan nämnda insändare endast består av vackra ord utan förankring i den förda politiken avseende Skutberget."
Foto: Fredrik Karlsson
I olika opinionsundersökningar har det visat sig att miljöpartiet ligger under spärren för att bli representerade i Sveriges riksdag efter kommande val. Detta trots att partiets språkrör enligt min uppfattning är mycket kompetenta.
Varför är svenska folket så skeptiska till partiet trots att miljöfrågorna är så akuta och aktuella?

Partiet borde rimligen ha ett gyllene läge i allmänna opinionen. Själv tror jag att partiets problem i hög grad handlar om brist på förtroende för partiets agerande i konkreta situationer. Allt för ofta har miljöfrågorna fått vika för strategiska överväganden kopplade till maktfrågor.

Det har blivit allt tydligare att partiets representanter på olika nivåer gärna vill vara med och dela maktens grytor och då kan det ibland bli så att miljöfrågorna blir mindre viktiga. Det innebär att man förvånansvärt ofta samarbetar med partier som inte sätter miljöfrågor i högsätet. Detta har inneburit en otydlighet i vad partiet egentligen står för.

Ett belysande exempel på denna otydlighet kan man ta del av i Värmlands Folkblad 18 september i år. I insändaren ”Skogen – en kraftkälla för ett rättvist Sverige” gör partiets representanter Stina Bergström och Per-Inge Lidén några ordentliga självmål. Författarna hyllar den svenska allemansrätten och strandskyddet och vikten av att naturmiljöer ska vara tillgängliga för alla människor då det är en fråga om rättvisa. De menar dock att dessa rättigheter idag är hotade. Det är bara det att miljöpartiet i Karlstad inte utgör en motkraft utan är en del av dessa hot.

Miljöpartiet utgör som bekant en del av den borgerliga majoriteten i vår kommun. Som sådan har partiet medverkat till att den mest attraktiva och besökta delen av Skutberget skall överlåtas till det finska Muminföretaget. Enligt tomträttsavtalet på 20 år. Om Muminplanerna genomförs upphävs strandskydd och allemansrätt inom området och ersätts av ett strandnära inhägnat kommersiellt område öppet endast under sommarmånaderna, d.v.s. den period då området idag är som mest frekventerat. Med höga entréavgifter (i den finska anläggningen cirka 300 kronor för alla över två år!) Nuvarande motionscentral rivs och ersätts av en restaurang. Dessutom byggs ett höghus inom området. I stället för hälso- och friskvård som varit kännetecknet för det område man nu planerar att exploatera vill man satsa på konsumtion och kommers. Förvånande nog har miljöpartiets språkrör Monika Bubholz i olika sammanhang uttryckt sig positivt om planerna.

Miljöpartiets ställningstagande för Mumin på Skutberget visar på punkt efter punkt att ovan nämnda insändare endast består av vackra ord utan förankring i den förda politiken avseende Skutberget. Hur skulle det vara om partiet levde upp till de vackra orden.

"Miljöpartiets ställningstagande för Mumin på Skutberget visar på punkt efter punkt att ovan nämnda insändare endast består av vackra ord utan förankring i den förda politiken avseende Skutberget."

Erik Forsberg, Skattkärr

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.