Hoppa till huvudinnehållet

Recension: Briljant Hederos i Osebol-land

Publicerad:
Björn Stefanson
kulturnoje@vf.se
Martin Hederos.
Martin Hederos. Foto: Ebba Bonde

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

"Martin Hederos musik är varierad, lätt vemodig, varm och inbjudande och låter oss förstå varför Osebol är en alldeles särskild plats i världen."

Alldeles i början på låtarna som Martin Hederos gjort till boken om Osebol hörs ett lätt brus; något inspelningstekniskt, tänker jag, men inser snart att det är så här tystnaden låter i Osebol, den som storstadsbor bara kan drömma om.

Marit Kaplas fina bok har alltså fått ett soundtrack (jag avstår från alla lustigheter) som även blivit till ett scenprogram med författaren och kompositören. Det har jag lyckats missa, men det är lätt att förstå varför boken inspirerat till musiken och med texterna i färskt minne hamnar jag mitt i byn även när Martin Hederos är min ciceron.

Efter nästan 50 år som skivrecensent på Värmlands Folkblad har jag hört det mesta av Sverige och även en hel del av övriga världen; suveräna musikanter har på olika sätt guidat mig genom det landskap där de färdats, men förmodligen inte alltid gett sig tid till att stanna i.

Osebol-filmaren Bengt Löfgren: "Man ska inte underskatta tittaren"

Martin Hederos har stigit ur bilen, sett sig om och kanske även stött ihop med några av alla dessa underbara människor som vi möter i boken, kollat in det orangemålade huset och fått den plats utpekad där vargen med några häpnadsväckande språng lyckades undkomma jaktlaget.

Livet i Osebol ger mig en ännu tydligare bild av hur vackert det måste vara i den bygd där alla dessa människor bor, eller har bott, men också sliter och släpar för att få tillvaron att gå ihop.

Annars är det lätt att känna mättnad när det gäller pianomusik som hämtat sin inspiration i det svenska landskapet, där snålblåsten och kargheten möjligen fått alltför stort utrymme.

Men Martin Hederos musik är varierad, lätt vemodig, varm och inbjudande och låter oss förstå varför Osebol är en alldeles särskild plats i världen.

Och jag undrar om det inte är första gången som jag haft filmen klar i mitt huvud innan jag hört musiken. Marit Kaplas bok om människorna i Osebol har ju helt välförtjänt blivit en formidabel succé och när den nu kompletteras med Martin Hederos soundtrack får vi en ännu tydligare bild av hur vackert det måste vara i denna bygd.

Artikeltaggar

Marit KaplaMartin HederosOsebolSkivorTorsbyVärmlands län