Hur ser högerns alternativ ut?

Ledare
PUBLICERAD:
Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Elisabeth Svantesson kommenterar budgetpropositionen.
Foto: Jessica Gow/TT
Som väntat gör oppositionen tummen ner för finansminister Magdalena Anderssons rekordbudget. Men något samlat alternativ från de tre konservativa partierna finns inte. Det riskerar bli minst lika spretigt som när de fyra januaripartierna kompromissade fram satsningar för 105 miljarder kronor.

Moderaternas finansministerkandidat Elisabeth Svantesson anklagar regeringen för att skuldsätta det svenska folket. Minnet verkar vara kort. I våras föreslog hon och partiledaren Ulf Kristersson att regeringen skulle låna 100 miljarder kronor i månaden för att möta coronakrisen.

Alla företag skulle slippa arbetsgivaravgiften, en gåva även till de företag som blomstrade trots pandemin. Snacka om att slösa bort pengar. Tur att regeringen valde en annan väg och enbart stöttade företag som såg omsättning och kunder försvinna.

Moderaterna protesterar som vanligt mot att arbetslösa får en rimlig a-kassa. Det står i strid mot deras arbetslinje, som går ut på att arbetslösa och sjuka mest är lata. Görs de bara tillräckligt fattiga förmodas de ta sig i kragen och skaffa ett jobb.

Så enkelt är det inte. Den arbetslöse behöver en ekonomisk trygghet och utbildning för att ta sig vidare till ett nytt arbete. Och a-kassan är inget bidrag utan en utbetalning från en viktig försäkring. Se igenom Moderaternas falska retorik.

Från högerkanten kommer kritik mot att det inte satsas tillräckligt på polisen. Men polisen får nästan två nya miljarder kronor nästa år och för 2022 får de mer pengar än de begärt. Polisens problem är inte för lite pengar, utan att det är för få poliser ute på fältet. Det är mer ett organisatoriskt än ett ekonomiskt bekymmer.

M låter allt mer som SD.

På Facebook gör Svantesson en koppling mellan biståndet och anslagen till rättsväsendet. Det är fel att avsätta 52 miljarder kronor till bistånd när rättsväsendet inte fungerar här hemma, menar hon.

Det är ett budskap som lika gärna kunde komma från det tänkta samarbetspartiet SD. Kanske skulle KD och Ebba Busch få gehör i en gemensam budget för att använda biståndspengar för att bygga svenska fängelser i Afghanistan och Somalia?

Det är mycket trion på högerkanten behöver komma överens om de ska göra en budget ihop. Frågan är hur mycket Kristersson och Svantesson måste svälja från Jimmie Åkesson för att få grönt ljus. De är överens i mycket kring migration och brottslighet, som de betraktar som livsavgörande för landet. Den ska mötas med repressiva åtgärder, men mer sällan talar de om förebyggande insatser i skolan och socialtjänsten.

Risken är det blir mer än spretigt i andra frågor, även av SD numera får betraktas som ett borgerligt parti som liksom de övriga två hellre står på näringslivets än på löntagarnas sida. M har bytt ut mittenpartierna C och L mot ett parti med rötterna i nazismen.

– Borgerligheten är till viss del splittrat och i spillror. Vi behöver kratta ihop det, förklarade avgående MUF-ordföranden Benjamin Dousa i en intervju i SvD när han berättade vad han ska göra som nybliven vd på näringslivets tankesmedja Timbro.

Alliansen går inte att kratta ihop igen. I stället finns ett nytt konservativt block. Risken finns att det blir Jimmie Åkesson som kommer att hålla i krattan för att få ihop det. Det kan sluta i en obehaglig blåbrun röra.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.