• idag
  19 okt
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  20 okt
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   1.5 mm
 • onsdag
  21 okt
  11°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  22 okt
  11°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  23 okt
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Debatt: Dumt, dummare, dummast

Debatt
PUBLICERAD:
"Regeringen måste ta sitt förnuft till fånga, skrota dessa skatter och välja andra åtgärder för att minska nedskräpningen", skriver Marléne Lund Kopparklint (M) och nämner bland annat plast- och kemikalieskatten som exempel.
Foto: Peter Bäcker
Först skatten på plastpåsar och nu snart på matlådor och engångsmuggar! Glöm latten på väg till jobbet. För inte tänker du väl betala fem kronor extra i skatt per mugg? Man kan verkligen fråga sig om det inte finns någon måtta på regeringens beskattningshysteri som drabbar oss konsumenter och företag. Men framför allt frågar jag mig om de nya skatterna verkligen hjälper miljön och inte bara slår undan benen på företagare?

Förslaget med ny skatt på fler engångsartiklar kommer att bli högst på det som är gjort helt i plast, även om de med en mindre andel också dras med. Ingen skillnad kommer heller göras på om plasten är återvunnen eller förnybar. Detta är inte bara oförståelig utan också dålig tajming med tanke på rådande pandemi där kraven på hygien är hög och plastengångsmaterial hjälper till att begränsa smitta.

Självklart ska vi driva på för att byta ut fossila material till förnybara. Men om vi ska lyckas måste det ske på ett resurseffektivt med miljö och helhetssyn i tankarna annars kan det bli så fel. Som exempelvis plastpåseskatten. Ett av regeringens tyngsta argument då den infördes var att få renare hav. Något vi moderater absolut stöder, men eftersom 90 procent av världshavens plastskräp kommer från tio floder i Asien och Afrika, är det mer effektivt att försöka stoppa utsläppen vid källan. Därför röstade vi moderater nej till regeringens symbolpolitik som vill lösa världsproblem genom att göra det dyrare för oss att bära hem mat från affären.

Jag förstår att dagens regering lockas av de knappt sex miljarder kronor i skatteintäkter som plastskatterna väntas ge men som nu tycks bli långt lägre. Redan nu kan vi också se att det inte blev som regeringen tänkt. Enligt Skatteverket ökade statens inkomster de två första månaderna efter att skatten infördes, med ”bara” med 50 miljoner kronor. Prognosen var dock att skatten skulle generera åtta gånger mer under samma period. Riksdagens utredningstjänst visar också i en rapport att skatten redan lett till ökad arbetslöshet där den ledande svenska producenten av plastbärkassar Bengt Lundin AB i Arvika, har tvingats säga upp 25 procent av sina anställda.

Ytterligare ett exempel på en märklig skatt är kemikalieskatten. Den omfattar även återanvänd elektronik, vilket helt motverkar alla incitament för att förlänga livslängden på produkter som redan finns på marknaden. Varför dessa produkter ska beskattas dubbelt är rent tokigt.

Exemplen ovan talar sitt tydliga språk och därför anser vi moderater att de styrmedel och skatter som har införts de senaste åren måste utvärderas ur ett samhällsekonomiskt perspektiv så att både miljönytta och andra effekter redovisas. Skatter ska användas med gott omdöme och för samhällets bästa, då måste man se till helheten. Till detta skulle jag önska mer nytänk. Att direktiv till en utredning enbart handlar om att införa en ny skatt är så fyrkantigt och omodernt. Det viktiga är väl att nå ökad miljönytta sett till produkternas hela livscykel? Varför inte ett pantsystem? På det området är Sverige bland världsmästarna.

Det är dumt att använda mer piska än morot. Dummare att inte satsa pengar där de gör mest miljönytta. Dummast med ogenomtänkta förslag som skapar irritation och motverkar faktisk återanvändning. Regeringen måste ta sitt förnuft till fånga, skrota dessa skatter och välja andra åtgärder för att minska nedskräpningen. Bötfäll mer vid nedskräpning istället, öka insamlingen och återanvänd mer!

Marléne Lund Kopparklint

Riksdagsledamot (M) Värmland

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.