Hoppa till huvudinnehållet

Utredde nervgiftsinjektioner på mordoffer

Publicerad:
Kvinnan anträffades livlös i den gemensamma husvagnen och drogs sedan ut i förtältet för att blåljuspersonalen skulle kunna göra HLR på henne.
Kvinnan anträffades livlös i den gemensamma husvagnen och drogs sedan ut i förtältet för att blåljuspersonalen skulle kunna göra HLR på henne. Foto: Peter Bäcker

Den mordmisstänkte 77-åringen skrattade och sa till SOS alarm att han hoppades att frun var död. När han hade nyktrat till lät det annorlunda och han menade att larmsamtalet varit rent fyllesnack.

Nu visar det sig även att försvaret i sista stund undersökte om kvinnan dog av nervgiftsinjektioner.

Kvinna dödades på camping – nu åtalas 77-årige maken77-åringen till SOS: "Jag har tagit livet av kärringa"

Tanken var att åklagaren skulle väcka åtal redan i mitten av september mot den 77-åriga man som suttit häktad, misstänkt för att ha bragt sin egen fru om livet i parets gemensamma husvagn i Kil tidigare i somras.

Försvaret ville dock komma in med kompletteringar i sista stund, då man ville få in ett slutgiltigt utlåtande av dödsorsaken och utreda kopplingar till kvinnans tidigare behandlingar inom vården. Var tredje månad fick hon nämligen botoxinjektioner i halsen för att få muskulaturen att slappna av – och som försvaret ville utreda mer.

Främst gällde det om nervgiftet hade någon påverkan på halsmuskulaturen som utsattes för våldet men också om det hade någon betydelse för förloppet eller det faktum att kvinnan avled.

Försvarsadvokaten Mats Hellman ville utreda om mordoffrets vårdbehandlingar sedan flera år tillbaka påverkade utgången av hans klients agerande.
Försvarsadvokaten Mats Hellman ville utreda om mordoffrets vårdbehandlingar sedan flera år tillbaka påverkade utgången av hans klients agerande. Foto: Peter Bäcker

Svaret kom tämligen omgående från rättsläkaren: "Den aktuella botoxbehandlingen bedömes ej ha haft någon som helst betydelse för uppkomsten av eller orsaken till dödsfallet". Läkaren slog även fast att den senaste injektionen gavs i våras och att eventuella komplikationer så som blödningar i halsen skulle ha läkt i juni.

Både grannar och mannen själv har berättat för polisen att mordnatten var kantad av bråk och fylla. Den äldre mannen uppges ha varit så berusad att han fick hjälp tillbaka till husvagnen, där hans fru redan befann sig.

– Hon skämdes över mitt beteende, berättade han i förhören.

Enligt honom ska kvinnan ha blivit förbannad och sparkat på honom minst 15-20 gånger och även slagits med knytnävarna.

– Jag ville att hon skulle ge sig med att hålla på att slå mig och då ruskade jag till men jag tog väl i för hårt, det är väl så. Det kanske blev så.

"Fyllesnack"

Kvinnan blev enligt rättsintyget strypt, alternativt kvävd till döds i sin egen säng. I larmsamtalet till SOS säger sedan mannen flera opassande saker så som att han var glad över att hon var död och att han hade strypt henne.

– Han vill ju inte göra någon HLR för han är så glad att hon är död, så jag vet ju inte hur vi ska gå vidare, sa larmoperatören chockat till polisen enligt förundersökningen.

När mannen hade nyktrat till drog han dock tillbaka sina uttalanden och menade att det var rent fyllesnack.

– Att jag säger att jag har strypt henne var ju inte plus för mig precis. Nej. Det har ju åklagaren tagit rätta på som bara den, att jag hade sagt det. Det är ju nästan som en bekännelse men det är ju dumheter. Jag ville ju inte att människan skulle stryka med. För då hade jag ju inte ringt en gång.

Mannen kommer ställas inför rätta om två veckor.

Artikeltaggar

ÅtalBrott & blåljusKilMord

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.