Hoppa till huvudinnehållet

Fler glädjebesked: Europeiskt sjukvårdslager byggs i Kristinehamn

Publicerad:
– Det är ett glädjande besked för Kristinehamn, tycker Jane Larsson, kommunalråd (C) och kommunalrådet Marie Oudin (M). Foto: Peter Bäcker

Kristinehamns kommun får ytterligare ett positivt besked under tisdagen. EU:s nya sjukvårdslager ska byggas där.

Jane Larsson, kommunalråd (C), tycker det är jätteroligt att få ett sådant besked. Det är bra för både kommunen och regionen.

– Kristinehamn är en knutpunkt av transporter och strategiskt för flyg, båt och tåg. Det här sätter kommunen ännu mer på kartan. Äntligen vet EU var vi finns. Det borde även kunna ge mer arbetstillfällen, säger hon.

Ett glädjebesked

För kommunalrådet Marie Oudin (M), är det ett glädjebesked.

– Alla satsningar i Kristinehamn är positiva för hela kommunen, även de från statliga verk. Läget är även strategiskt mellan Oslo och Stockholm. Samtidigt har vi bostäder, säger hon.

Leds av MSB

MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, ska leda projektet. Det nya lagret ska bland annat ligga vid MSB:s eget centrallager på Presterud.

– Där finns redan kompetens och utrymme, säger Jane Larsson.

– MSB måste prata bra om oss när även EU väljer Kristinehamn, säger Marie Oudin.

Först på Presteud

Björn Johansson, enhetschef på MSB:s centrallager, berättar att det i första skedet ska ligga i deras lokaler på Presterud. I andra skedet blir behovet så stort att det inte får plats. Därför letar de just nu efter ännu en lokal.

– Den här känns fruktansvärt roligt för oss på många sätt. Att sjukvårdslagret hamnar just i Kristinehamn beror på att vi redan bär på mycket kunskap. Då kan vi även utnyttja resurserna bättre, säger han.

Sverige har fått uppdrag

Sverige är ett av länderna som får uppdraget att ansvara för EU:s beredskapslager för sjukvårdsmateriel. Lagret är en del i utvecklingen av EU:s gemensamma beredskap inom ramen för rescEU.

Det som MSB har i uppdrag av EU att lagerhålla är medicinteknisk utrustning och personlig skyddsutrustning. Materiel som ska kunna användas i stora kriser när EU-ländernas egna resurser inte täcker behoven.

Utvecklingen av rescEU:s medicinska lagerhållning har varit i gång en tid men aktualiseras ytterligare i samband med coronapandemi. Det är då tydligt att det finns stora behov av den här sortens utrustning bland EU:s medlemsstater.

Kan börja nu

– Uppdraget är ett projekt som gäller i fem år, med start den 1 september i år. Vi kan redan nu börja fylla lagret. Inom tre månader ska det fungera fullt ut. Innan vi kan göra det behöver vi se över bemanningen och lokalerna, säger Björn Johansson.

Den totala budgeten är 38,3 miljoner euro. Där utgör 33,3 miljoner euro inköp av materielen.

– Vi kommer att behöva rekrytera personal för att klara uppdraget. Fyra fler i Kristinehamn och två i Karlstad, säger han.

Artikeltaggar

Inrikes/utrikesKristinehamns kommunPresterud

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.