Hoppa till huvudinnehållet

Förslaget: Här kan Kristinehamns nya regemente hamna

Publicerad:
– Presterudsgymnasiet är ett alternativ för evakuering av hyresgäster, säger Mikael Hallberg, VD för Merx fastigheter.
– Presterudsgymnasiet är ett alternativ för evakuering av hyresgäster, säger Mikael Hallberg, VD för Merx fastigheter. Foto: Mats Zetterberg

Ett regemente i Kristinehamn närmar sig verklighet. Nu börjar frågorna om var, när och hur det ska komma dit.

– Blir det ett regemente är planen att det ska ligga på det gamla regementsområdet i Merx lokaler vid Presterud. Vi vet inte hur det ska se ut förrän beslutet är taget, säger Marie Oudin (M), kommunalråd.

Kommunen hyr

Merx äger fastigheterna på Presterud. Där är MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, och kommunen de största hyresgästerna. I ett tidigt skede inleddes en diskussion mellan alla berörda parter hur en återetablering skulle kunna genomföras.

– Det kan införas redan under nästa år. Därför behöver vi få besked snart vad som gäller, säger Marie Oudin.

Merx positiva

Mikael Hallberg, VD för Merx fastigheter, är positiv till ett eventuellt regemente på Presterud. Han menar att det kommer att stärka hela kommunen.

– Vi vet inte alls hur stort det i så fall blir. Det är viktigt för oss om MSB får vara kvar. Den ger synergieffekter. Vi funderar även på hur vi ska lösa det för andra hyresgäster. Då är Presterudsgymnasiet ett alternativ för evakuering, som förhoppningsvis snart står tomt, säger han.

Mikael Hallberg tycker det är ett stort steg som tas i veckan, när en majoritet i riksdagen kommer överens om en finansiering av försvaret. Nu återstår ett beslut.

Försvaret avvaktar

Försvarsmakten vill inte kommentera något om ett eventuellt regemente i Kristinehamn. Den avvaktar tills riksdagen har fattat beslutet.

– Vi vet inte om det blir beslut eller hur det kommer att se ut. Politikerna ska säga sitt nu innan vi kan ha synpunkter om det eller kan börja ta nästa steg, säger Mikael Abrahamsson, kommunikatör på Försvarsmakten.

Enligt källor till Dagens Nyheter i torsdags kommer ett nytt artilleriregemente att etableras i Kristinehamn 2021-2025. Regeringen och januaripartierna C och L har enats inför höstens försvarsbeslut i riksdagen. Uppgörelsen ska innebära att försvaret får 13 miljarder extra.

Finansierar upprustning

Uppgörelsen finansierar en upprustning av det militära försvaret under den kommande försvarsbeslutsperioden. Den innebär även tillskott för åren 2026–2030, enligt uppgift till DN.

Tidningen skriver också att två infanteriregementen ska återetableras mellan 2022 och 2026. Östersund, Sollefteå-Härnösand och Falun pekas ut som kandidater till lokaliseringen som ännu ej är avgjord, men ska anges i försvarspropositionen om några veckor.

– Blir det ett regemente är planen att det ska ligga på det gamla regementsområdet, säger kommunalråd Marie Oudin (M).
– Blir det ett regemente är planen att det ska ligga på det gamla regementsområdet, säger kommunalråd Marie Oudin (M). Foto: Peter Bäcker
– Det är viktigt för oss om MSB får vara kvar. säger Mikael Hallberg, Merx.
– Det är viktigt för oss om MSB får vara kvar. säger Mikael Hallberg, Merx. Foto: Mats Zetterberg

Artikeltaggar

FörsvarsmaktenKristinehamns kommunMarie OudinPolitikPresterud

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.