Hoppa till huvudinnehållet

Kristoffersson kvar i VM-topp: "Det går inte att vara besviken"

Publicerad:
De två VM-dominanterna Mattias Ekström och Johan Kristoffersson tog varsin seger i Riga.
De två VM-dominanterna Mattias Ekström och Johan Kristoffersson tog varsin seger i Riga. Foto: Jan Kaare Rafoss

Johan Kristoffersson behåller VM-ledningen på 17 poäng intakt.

Det efter en seger och en andraplats i Riga.

– Det känns bra. Nu har vi bockat av ytterligare två tävlingar och det är färre poäng kvar att köra om, säger värmlänningen.

Lördagens seger bärgades framför allt på grund av en klipsk däckstrategi. För första gången den här säsongen slutade Kristoffersson inte kvaletta.

Men med tre helt nya däck i semin tog Kristoffersson en klar seger med en halv sekund före tvåan Robin Larsson.

– Kanske årets viktigaste start. Om Robin hade tagit den hade vi förmodligen fått starta från ruta fyra i finalen. Men Johan är som vanligt bäst när det gäller, säger Tommy Kristoffersson.

Två nya däck sattes på innan finalen där VM-tvåan Mattias Ekström stod bredvid i första led – dock utan att kunna vara nära att hota Johan Kristoffersson som defilerade till karriärens 23:e VM-seger med 3,5 sekunders marginal.

– Det var belöningen efter hårt kämpande i Q2 och Q3, säger Kristoffersson som fick jubla inför fans.

Johan Kristoffersson fortsätter att vara oerhört stabil.
Johan Kristoffersson fortsätter att vara oerhört stabil. Foto: Jakub Nitka

På söndagen hade dock fler tagit efter Johan Kristofferssons däckstrategi och i finalen fick han se Mattias Ekström komma först ut ur startkurvan.

– Jag kom iväg bra, men det gjorde Mattias också. Då fanns det inte mycket att göra.

För Ekström släppte aldrig ledningen utan Finnskogaföraren, som bekant kör för värmländska JC Raceteknik, hela vägen över mållinjen. I teammästerskapet leder därmed Kilsteamet nu med hela 43 poäng.

Berömmer Ekström

I förarmästerskapet är förhållandet mellan de två dominanterna dock oförändrat, 17 poäng är fortfarande marginalen till Johan Kristofferssons fördel med 166 jämfört med 149 poäng.

VM-trean Niclas Grönholm är långt bakom med 117 poäng.

– I dag tog jag så många poäng jag kunde utan att vinna, så det går inte att vara besviken på något sätt. Jag är aldrig helt nöjd när vi inte vinner, men vi måste också acceptera att Mattias och hans team gjorde ett bra jobb i dag. Det går aldrig att räkna bort honom, säger Kristoffersson.

Tungt i EM-klassen

Tävlingen i Riga ingick även i EM som den andra av tre deltävlingar.

Peter Hedström låg trea i totalen efter premiären i Höljes men kunde inte följa upp den körningen med en ny pallplats nu.

Hedström var sjua efter de fyra kvalomgångarna men fick sedan nöja sig med en femteplats i semifinalen.

Än gick det för Thomas Bryntesson som efter en tung säsongsstart den fjärdeplats han hade i Q2 räckte inte långt när han slutade sist och näst sist i de övriga två och i Q4 inte kom till start.

Westomföraren Dan Öberg tog sig dit med minsta möjliga marginal som siste man men slutade sexa och hade därmed kört färdigt. EM-klassen vanns precis som i Höljes av Oliver Eriksson, nu med KMS-föraren Sondre Evjen som tvåa och Jean-Baptiste Dubourg som trea.

Artikeltaggar

Johan KristofferssonMattias EkströmRallycrossRallycross-EMRallycross-VMRobin Larsson

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.