Satir: Johansson (S) nominerad till Edelstampriset

Insändare
PUBLICERAD:
Migrationsminister Morgan Johansson (S).
Foto: Amir Nabizadeh/TT
Mot bakgrund av att migrationsminister Morgan Johansson (S) under en längre tid visat en humanitär hållning och konsekvent handlingskraft i strävan att undsätta flyktingar i deras svåra omständigheter och stött utsatta människor som kämpat för demokrati, nominerar jag honom nu till Edelstampriset.

Priset delas ut till någon som agerat i Harald Edelstams anda. Stiftelsen ”The Edelstam Prize” skriver i sina stadgar, att priset skall delas ut till någon som har ”stor förmåga att analysera en komplex situation och hitta vägar, även på ett okonventionellt och kreativt sätt, för att i praktisk handling försvara mänskliga rättigheter (…) ha handlat på ett sätt som haft avgörande betydelse för många utsatta människor eller direkt räddat människors liv.” Jag tycker att Morgan Johansson (S) visade just denna handlingsförmåga, när han utan att blinka stödde de extra insatta militärt utrustade poliserna till den grekisk-turkiska gränsen för att hindra flyktingarna att ta sig över den yttre gränsen till Europa. Johansson visade på ett effektivt sätt hur flyktingarna kan hållas borta från vårt land och hindras från möjligheten att söka asyl. Johansson stod på fast grund och visade samtidigt att asyl bara kan sökas i första landet man kommer till, om man nu lyckas ta sig över gränsen överhuvudtaget. Johanssons effektivitet i hindrandet av att söka asyl i vårt land visade sig också i hans vägran att politiska oppositionella, som varit hotade i Belarus, ej kan söka asyl på den svenska ambassaden. Priset är uppkallat efter diplomaten och ambassadören Harald Edelstam som var engagerad i försvaret av de mänskliga rättigheterna. Edelstam gjorde en stor insats då hundratals norska motståndsmän och judar undkom nazisternas fångläger och lyckades ta sig till Sverige under andra världskriget.

Harald Edelstam var Sveriges ambassadör i Chile.
Foto: Jan Björsell/SvD/TT

Mitt eget minne av Edelstams mod och praktiska solidariska kompetens visade sig då han skyddade och räddade livet på ett stort antal människor i Chile som 11:e september 1973 flydde undan kuppgeneralen Augusto Pinochets militärer in på den svenska ambassaden i Santiago de Chile. Flyktingar som sedan sökte asyl, och där flertalet kom att stanna i Sverige och bli integrerade i vårt samhälle. Eftersom civilkurage och empati med utsatta människor är centrala parametrar i urvalet av en vinnande kandidat ser jag Migrationsminister Morgan Johansson, som på ett tydligt sätt fullföljt den solidariska socialdemokratiska traditionen, vara en given kandidat till priset.

Förslagsställare: Stefan S Widqvist

Ledamot av Chilekommitténs nationella styrelse 1974-1979

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.