Övertända moderater går vilse

Ledare
PUBLICERAD:
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och partiets rättspolitiske talespersonen Johan Forssell har presenterat tio förslag som ska bekämpa gängkriminalitet.
Foto: MARKO SÄÄVÄLÄ/TT
Jimmie Åkesson vill gärna bli justitieminister i en konservativ regering. Moderaterna ser ut att vara beredda att ge honom den portföljen. Deras tiopunktsprogram för att stoppa gängkriminaliteten skulle lika gärna kunna vara skrivet av SD.

I jakten på att vara hårdast mot de kriminella gängen slängs vissa grundläggande principer och rättssäkerheten överbord. Som att den som inte är dömd för ett brott inte ska behandlas som kriminell. Ingen är född till brottsling, men nu tycker Moderaterna att det räcker att vara med i en kriminell organisation för att kunna utvisas ur landet. Utvisning ska kunna ske ”innan man har begått ett brott”, utan fällande dom i domstol.

Det är ett horribelt och rättsosäkert förslag. Vem bestämmer vad som är en kriminell organisation? Vad innebär det att ha ”samröre” med ett kriminellt gäng? Räcker det med att ha samma efternamn eller samma hudfärg? Tiopunktsprogrammet går ut på att misstänkliggöra och förfölja människor med utländsk bakgrund.

De kriminella gängen ska bekämpas och dömas för brott de har begått. För grova brott får gärna utvisning följa, men det här är ogenomtänkt eller bara grovt populistiskt. Moderaterna bör lugna sig och tänka efter en gång till.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.