• idag
  26 jan
  -5°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  27 jan
  -4°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  28 jan
  -5°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  29 jan
  -5°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  30 jan
  -6°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Insändare: Coronasäker klimatmanifestation

Insändare
PUBLICERAD:
"Vi måste kräva av beslutsfattarna att alla samhällets resurser satsas på utvecklingen av ett fossilfritt samhälle", skriver Fridays for future som anordnar en klimatmanifestation i Karlstad.
Foto: Peter Bäcker
Coronapandemin har ställt klimatfrågan i bakgrunden. Vi har fått nog av risktänkande.

Dock. Pandemin visar att det vetenskapsmän länge varnat för till slut inträffar. Våra handlingar kan få ödesdigra konsekvenser.

I decennier har ett enat forskarsamfund påtalat vad som händer när koldioxidhalten i luften stiger. De förändringar det talas om ligger inte längre i en diffus avlägsen framtid utan upplevs här och nu. Grönlandsisen smälter, eldsvådorna i Australien och Kalifornien utsträcks både i tid och rum, orkanerna blir hårdare och översvämningarna blir fler. Listan kan göras lång. Nyligen uppmättes den högsta temperaturen någonsin här på jorden. 54 grader.

Men än är det inte för sent att bromsa utvecklingen även om tiden vi har på oss blir alltmer knapp. Utsläppen av koldioxid måste minska till noll inom sju år om temperaturhöjningen skall stanna vid två grader. Då blir det möjligt att leva ett rikt och ordnat liv på jorden även om stora insatser krävs för att till exempel hantera havsnivåhöjningarna. Stiger temperaturen med 3-4 grader blir det katastrofala och oöverblickbara följder om bara 50 år.

Det finns mycket att göra. Ett ständigt utvecklingsarbete pågår för att ersätta fossilbaserade tekniska lösningar med fossilfria, kretsloppsvänliga. I Sverige pågår till exempel ett stort arbete med att använda vätgas i stället för kol vid stålframställning. Tekniker för att bygga elvägar till alla tunga transporter finns. Priset på vindkraft och solceller sjunker. För att här bara nämna några områden.

Vi måste kräva av beslutsfattarna att alla samhällets resurser satsas på utvecklingen av ett fossilfritt samhälle. När nu ekonomin skall få en omstart efter coronan måste miljarderna användas till detta arbete!

Många känner att lilla Sverige inte kan påverka utvecklingen men glömmer då att kampen för klimatet är en global rörelse där människor från alla jordens länder deltar.

Den 25 september ordnas en global manifestation för klimatet. Här i Karlstad kommer det att arrangeras en coronasäker manifestation på Stora Torget klockan 12-14. I stället för en stor samling ordnar vi flera mindre då 50 personer kommer att stå med två meters mellanrum runt statyn. Varje manifestation tar 15 minuter. Medtag gärna ditt eget klimatplakat! Läs mera om detta och hur man kan anmäla sig på vår Facebooksida; Fridays for future – Karlstad.

Rigmor Lindelöf

Fridays for future,,, Karlstad

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.