• idag
  25 nov
  • Vind
   7 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  26 nov
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  27 nov
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  28 nov
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  29 nov
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

En efterlängtad öppning

Ledare
PUBLICERAD:
Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell, socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson berättar att besöksförbudet på särskilda boenden för äldre upphör den 1 oktober.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Äntligen! Regeringen upphäver besöksförbudet på särskilda boenden från 1 oktober. Det är en riktigt glad nyhet för de drygt 80 000 som bor så och vi hundratusentals nära och kära som återigen får komma hem till dem.

Att smittan tog sig in på äldreboendena var ett av de svåraste misstagen i den svenska virusbekämpningen i våras. Det krävde alltför många människoliv och avslöjade stora brister i äldreomsorgen.

Undersköterskor saknade skyddsutrustning, det brast i hygienrutiner och smittspårningen fungerade inte. Friska och sjuka blandades. Bristen på sjuksköterskor och läkare inom äldreomsorgen gjorde att ett antal som kunde ha räddats inte fick den vård de behövde.

Hur det kunde bli så illa får den statliga coronakommissionen försöka reda ut. Varför vissa kommuner klarade sig mycket bättre än andra behöver också klaras ut.

Nu är läget ett annat. Kommunerna har lärt sig mycket på ett halvår. Hygienrutinerna har förbättrats, organisationen har förändrats för att skilja smittade från friska. Större samlingar har undvikits och besöksförbudet har minskat risken för smittspridning.

Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell bekräftar den positiva utvecklingen. En vecka i april fanns det 845 covid-19-smittade på särskilt boende, i september har siffran sjunkit till 17 smittade bland drygt 80 000 boende.

Efter sex månader med besöksförbud är det nödvändigt att häva det.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Det betyder inte att faran är över. Vi är fortfarande mitt i en pågående pandemi. Att besöksförbudet hävs betyder inte att vi kan strunta i Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Vid minsta symptom ska vi stanna hemma. Vi får inte storma in alltför många den 1 oktober. Handhygien och avstånd gäller fortfarande. Alla har ett eget ansvar för att hindra smittan från att sprida sig. De regler som boendena bestämmer måste följas.

Besöksförbudet var en stor inskränkning i de äldres liv och personliga frihet. Boendet är inte en vårdinrättning utan deras eget hem, inrett med möbler och föremål de älskar. Men besöksförbudet var ändå nödvändigt.

Hälften av de äldre har mått dåligt av isoleringen under pandemin, visar forskning vid Karlstads universitet.
Foto: Pontus Lundahl/TT

Nu är det lika nödvändigt att släppa på det. Att skilja på makar i ett halvår är grymt, att inte låta de äldre träffa sina barn och barnbarn ger också skador i själen. Det bekräftas av forskning vid Karlstads universitet som visar att hälften av de äldre i en enkät mådde dåligt av att vara isolerade.

Min kära mamma Ann-Marie, snart 95 år, flyttade in i en tvårummare på Hagaborgs vårdboende i början av april, mitt under besöksförbudet. Vi fick dispens i två dagar för att flytta in och plocka i ordning i lägenheten. På skärtorsdagens kväll stängde vi dörren dit och har inte varit där sedan dess.

Nu har vi setts ändå. Vi har tagit ut mamma på uteplatsen och ätit lunch och fikat ihop. På Mors dag drog vi rullstolen till en närbelägen trädgård och åt laxpaj och drack till och med ett glas rosé. Vårdboendet har dessutom ordnat uppskattad underhållning utomhus. Den dagliga servicen har de skött utan att få in smittan varken bland personalen eller de boende. Tack för det.

Men när mörkret och kylan kommer krypande blir det svårt med mötena ute. Därför är det många med mig och mamma som välkomnar regeringens beslut.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.