Hoppa till huvudinnehållet

Teknikproblem i fullmäktige: "Hotar demokratin"

Publicerad:
Strul. Ledamöterna hade svårt att få tekniken att fungera under fullmäktigemötet.
Strul. Ledamöterna hade svårt att få tekniken att fungera under fullmäktigemötet. Foto: Martin Olsson

81 ledamöter ska samlas i ett distansmöte i regionfullmäktige där viktiga beslut ska fattas, bland annat investeringen på Centralsjukhuset. Då krånglar tekniken.

– Helt oacceptabelt ur demokratisynpunkt, säger oppositionsrådet Ulric Andersson (S).

I en tid präglad av coronapandemin och att försöka begränsa smittspridning hålls allt fler möten digitalt, så även möten i regionfullmäktige. De 81 ledamöterna kopplades upp digitalt, men inte utan initialt bekymmer.

– Många ledamöter kände att de inte kom in i systemet och när man väl gjorde det så fick man inget ljud. Det här är dessutom flera system, ett mötessystem där man begär ordet, ett videosystem samt ett tredje där handlingarna finns. Fallerar en grej, så kan det lätt bli strul, konstaterar Ulric Andersson.

Mötet ajournerades

Det gick så långt att man fick ta ett uppehåll i sammanträdet för att komma tillrätta med problemen, men teknikkrånglet fortsatte.

– Vi hade krismöte vid lunchen om vi överhuvudtaget skulle kunna fortsätta, säger Ulric Andersson.

Efter lunchen var teknikproblemen lösta och mötet kunde återupptas, men det hela fick konsekvenser, tror Ulric Andersson.

– En del som hade synpunkter kanske drog sig för att uttrycka dom och då har det ju en hämmande effekt. Men jag tror inte att utgången av mötet påverkades av det här.

Vad tycker du om digitala möten?

– Jag har hela tiden förespråkat att hitta lokaler som gör att vi kan träffas fysiskt istället. Har man bara en bra möblering ska det inte vara några problem. Alla regioner har inte sina möten på det här sättet, vi var bland de första som testade men det är fortfarande för många barnsjukdomar som är oacceptabelt ur demokratisyn, säger Ulric Andersson.

Regionråd Fredrik Larsson (M), menar att det är ett demokratiskt dilemma:

– Vi står inför tekniska utmaningar. Alternativet är att vi har färre deltagare på våra möten och då tvingas vi utesluta en del ledamöter. Hur vi än gör så blir det fel. Men detta måste förstås utvärderas, vi måste upprätthålla demokratin.

Ordföranden på mötet, Jane Larsson (C), menar att man får ha tålamod med tekniken.

– Jag förstår om många upplevde det som rörigt och blev irriterade. Men vi måste komma ihåg att det bara är den andra gången någonsin som vi gör på det här sättet. Dessutom har pandemin skyndat fram utvecklingen av systemen. De har arbetats fram på sex månader. Normalt skulle de ta flera år att utveckla.

Utvärderas

Nu ska det digitala mötet utvärderas.

– Vi kommer att gå ut med en enkät om vad ledamöterna tyckte för att se vilka förbättringar vi kan göra, säger Jane Larsson, ordförande i regionfullmäktige (C).

Artikeltaggar

DemokratiDigitaliseringFredrik LarssonFullmäktigeITJane LarssonKarlstadNyheterUlric Andersson

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.