• idag
  25 jan
  -4°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  26 jan
  -2°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  27 jan
  -4°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  28 jan
  -5°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  29 jan
  -5°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm

Rörelsen går inte att stoppa

Ledare
PUBLICERAD:
Modiga kvinnor leder det växande fredliga motståndet mot diktaturen i Belarus. Diktatorn Lukasjenkos styre går rimligen mot sitt slut.
I dag firas den Internationella dagen för demokrati. Demokratin får aldrig tas för given. Den hotas i dag i allt fler länder. Utvecklingen går åt fel håll. Människor i diktaturer som modigt och oförtrutet kämpar för att få det vi har måste få vårt helhjärtade stöd. Det gäller oavsett om det handlar om Belarus, Irak eller Kina.

Den irakiska kvinnorättsförsvararen och skribenten Intisar Al-Amyal, som sedan 20 år tillbaka arbetar för kvinnors rättigheter och jämställdhet i landet, har fått se sitt hus sprängt i luften. Hon hotas ständigt, men vägrar ge upp sin kamp och lyckas mobilisera stora grupper som längtar efter demokrati och mänskliga rättigheter.

Al-Amyal får årets Per Anger-pris, svenska regeringens internationella pris för mänskliga rättigheter och demokrati som delas ut av Forum för levande historia. Det är hon väl värd.

Demokratin utvecklas dessvärre i fel riktning. Organisationen Freedom House gör en årlig ranking och i 14 år i rad har demokratin i världen minskat. Läget försämrades 2019 i alldeles för många länder.

Folkvalda auktoritära ledare krymper utrymmet för fria medier och tar kontroll över domstolar och universitet. Diktaturer slår brutalt ner motstånd på gatorna i Hongkong och Minsk.

Diplomater från EU, bland andra Konrad Rikardson från svenska UD, skyddade Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj i hennes hem mot belarusisk polis.
Foto: Konrad Rikardson/Utrikesdepartementet

Omvärldens blickar riktas nu mot diktaturen Belarus, bara två timmars flygresa från Sverige. Efter att diktatorn Aleksandr Lukasjenko utropat sig segrare i ännu ett riggat presidentval har de folkliga protesterna blivit allt starkare.

Fem veckor i rad har hundratusentals marscherat på gatorna i huvudstaden Minsk och i andra städer. Ju mer brutal diktatorns polisstyrkor blir desto mer beslutsam blir oppositionen: Lukasjenko ska bort. 800 gripna i helgen stoppar inte demokratirörelsen. I stället lockar det ut ännu fler på gatorna.

Oppositionen leds av Svetlana Tichanovskaja från exilen i Litauen.
Foto: Mindaugas Kulbis

Modiga kvinnor leder motståndet. Motvilligt blev läraren Svetlana Tichanovskaja oppositionens förgrundsfigur när Lukasjenko slängde hennes make i fängelse i våras. Hon är omgiven av ett koordinationsråd, som diktaturen försöker tysta genom att låsa in dem eller skicka dem utomlands.

Den metoden funkar dåligt. Tichanovskaja leder motståndet från exilen i Litauen. Nobelpristagaren och rådsmedlemmen Svetlana Aleksijevitj får skydd av diplomater i Minsk, bland annat från Sverige, i sitt hem.

EU och Sverige har fryst biståndet till Belarus, men pressen behöver öka. Handeln med diktaturen bör strypas. Kraven på att de politiska fångarna ska friges och att de ansvariga för tortyren och våldet ska ställas till svars måste upprepas. Nya verkligen demokratiska val måste hållas.

Svenska Pens förslag att den svenska regeringen redan nu bör erkänna Tichanovskaja och koordinationsrådet som representanter och talespersoner för det belarusiska folket är värt att gå vidare med.

Aleksandr Lukasjenko söker underdånigt stöd från Vladimir Putin vid ett möte i Sotji. Han får det, åtminstone ett tag till.

Lukasjenko söker underdånigt stöd från en annan skurkstat, som stadigt sjunker på rankinglistan från Freedom House. Ryssland och Vladimir Putin drar sig inte för att döda och förgifta sina motståndare, av rädsla för att hamna i samma trångmål som Lukasjenko.

Än så länge kan diktatorn i Minsk räkna med stöd från Kreml, men det gäller bara så länge Putin har nytta av att han sitter där.

Marken gungar under Lukasjenko. Stenen är i rullning och går inte att stoppa. Folket i Belarus är värda en bättre ledare. Omvärlden bör hjälpa till så att de får det.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.