Det kan snart bli på riktigt

Ledare
PUBLICERAD:
Nej, bilden när Jimmie Åkesson kramar om Ulf Kristersson är inte på riktigt, utan ett montage från QX-galan med Petra Mede på Cirkus i Stockholm i januari. Att de närmar sig varandra är dock ett faktum.
Foto: Jessica Gow/TT
Mitt i mandatperioden och med två år till nästa val ser en högerkonservativ regering ut som ett troligt alternativ. I en sådan vill SD-ledaren Jimmie Åkesson gärna bli justitieminister, men M-ledaren Ulf Kristersson vill inte ha med SD i en regering. Oavsett om SD får några ministerplatser eller inte får de garanterat stort inflytande på den politik en högerregering skulle föra.

Det är väntat att Jimmie Åkesson nu gör anspråk på att få sitta med i en ny regering. Hans parti är i flera mätningar större än Moderaterna och tre gånger så stora som Kristdemokraterna. I en DN-intervju säger han att partiet är redo. Den exekutiva makten är eftersträvansvärd.

Själv blir han helst chef på justitiedepartementet där båda hans hjärtefrågor finns: migrationen och rättspolitiken. Dessutom vill han att SD ska få hand om energifrågorna. Ja, på högerkanten verkar de vara överens om att ny kärnkraft och sänkt bensinskatt är klok politik.

Men Ulf Kristersson avfärdar Åkessons drömmar. Ett regeringssamarbete är inte aktuellt överhuvudtaget, förklarar M-ledaren i Ekots lördagsintervju. Nu är ju Kristerssons löften inte särskilt mycket värda. Inför valet 2018 lovade han förintelseöverlevaren Hédi Fried att aldrig samarbeta med SD. Det löftet har han redan brutit.

Sakpolitiskt är det svårt att skilja de mörkblå partierna åt i dagens dominerande frågor om kriminalitet och invandring. De närmar sig varandra även i synen på public service.

De ägnar sig alla tre åt att skuldbelägga alla landets invandrare för den grova gängkriminaliteten. Det är obehagligt på riktigt. Deras förslag blir samtidigt mer och mer repressiva.

Jimmie Åkesson vill göra det lättare att avlyssna personer som har en ”kriminell livsstil”. Ingår även bidragsfuskande politiker i den kategorin?

Ebba Busch vill använda svenska biståndspengar för att bygga fängelser utomlands. Det bisarra förslaget och den öppna flörten med SD-väljarna föll inte i god jord ens hos partivännerna.

Ulf Kristersson vill ge polis och åklagare befogenheter att besluta om tvångsomhändertagande av barn i ”kriminella klaner”. Vad hände med idén om barnets bästa och vad är det för fel på nuvarande ordning där socialtjänsten som absolut sista utväg tar barnet från olämpliga föräldrar? Polisen har andra uppgifter att utföra och inte rätt kompetens.

En majoritet bland moderata och kristdemokratiska väljare är redo att erbjuda SD ministerposter för att få ett maktskifte, enligt DN/Ipsos. Än så länge säger Ulf Kristersson nej till det, men kontakterna och diskussionerna med SD blir allt fler. ”Personkemiskt tror jag att det finns goda förutsättningar att komma överens om ganska mycket”, säger Åkesson i DN-intervjun.

Det är ovanligt blåögt av Kristersson att tro att Åkessons stöd inte har ett pris. Att det kommer att bli högt är ingen vild gissning. Han kan ju titta på hur mycket Stefan Löfven fått ge till sina jämförelsevis små samarbetspartier C och L i januariavtalet för att få bli statsminister.

Åkesson kommer att kräva mycket mer för att släppa fram M-ledaren. Det kan sluta med att han blir justitieminister. Bevare oss väl för det.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.