Hoppa till huvudinnehållet

Årjängs kommun JO-anmäls för turistsuccén

Publicerad:
Årjängs kommun har nu JO-anmälts för bristande tillsynsansvar när det det gäller bilkyrkogården i Båstnäs, söder om Töcksfors.
Årjängs kommun har nu JO-anmälts för bristande tillsynsansvar när det det gäller bilkyrkogården i Båstnäs, söder om Töcksfors. Foto: VF Arkiv

I sommar har bilkyrkogården i Båstnäs lockat än större turistskaror än vanligt. Bland besökarna en dalslänning som nu JO-anmält Årjängs kommun för bristande tillsyn över pågående miljöförstöring.

– Tråkigt, suckar kommunalrådet Daniel Schützer (S).

– Det började med en mejlväxling där han skrev att han varit på besök och det var så eländigt. ”Ni har x antal dagar på er att göra något annars...” Vi får väl se vad JO-anmälan leder till, men jag tycker det är en ganska tråkig inställning, säger Daniel Schützer.

– För oss är det här ett oerhört populärt besöksmål. Och den eventuella miljöskada som finns där är redan skedd. Det har varit en uppställningsplats för bilar sedan 50-talet. Skulle vi börja flytta bilar kan det göra mer skada. Det är vår syn på det.

Bilkyrkogården i Båstnäs har blivit föremål för flera fotoböcker, tv-reportage och många inlägg i sociala medier. Den marknadsförs också som ett besöksmål på kommunens hemsida. Och figurerade i somras också i VF:s serie ”33 lattjo platser”.

33 lattjo platser: Bilkyrkogården i Båstnäs

– Jag tror att intresset ökat mer och mer. Och i och med att fler hemestrat i sommar på grund av coronan har det blivit ännu fler besök. Om man googlar lite finns reportage i tysk tv till och med. Det har varit en väldigt uppmärksammad plats under lång tid, säger Daniel Schützer.

Så även av tillsynsmyndigheterna, enligt Britt-Marie Öjstrand som är bygg- och miljöchef i Årjängs kommun. Hon menar att kommunen absolut inte struntar i sitt ansvar, som det hävdas i JO-anmälan.

– Nej, det gör vi inte. Den här har ju legat där sedan 50-talet. Då fanns inte regler att man skulle ha tillstånd på samma sätt. Sedan kom miljöskyddslagen, föregångaren till miljöbalken. Då var de tvungna att söka tillstånd och fick det av länsstyrelsen. Sedan övergick tillsynen från länsstyrelsen till kommunen.

– Vi har tittat på det i omgångar. I samband med det har det kommit protestlistor, från Tyskland och Holland och allt möjligt, där man menar att det är en fantastisk plats.

Bygg- och miljöchef Britt-Marie Öjstrand berättar att kommunen och myndigheter gjort åtgärder vid bilkyrkogården genom åren. Och då har det kommit protester från dem som vill värna platsen som den är.
Bygg- och miljöchef Britt-Marie Öjstrand berättar att kommunen och myndigheter gjort åtgärder vid bilkyrkogården genom åren. Och då har det kommit protester från dem som vill värna platsen som den är. Foto: VF arkiv

Bland annat kom sådana protester när 300 bilar flyttades från området under en skrotbilskampanj på 90-talet, berättar Britt-Marie Öjstrand.

– Sedan har det fått stå av flera anledningar. Dels har det verkligen blivit ett turistmål, dels har naturen återtagit marken. Det är inte en välskött skog som växer upp men det är inte en skog som man tänker "oj vilken miljöförstöring det är här".

– Jag var själv ute för en tid sedan och gick runt och tittade på bilarna. Det finns några där oljestickorna är kvar. Men det är absolut inte en stor mängd. Genom åren har man plockat mycket reservdelar. De flesta bilarna innehåller ingenting längre. De är skal.

Därmed bedöms inte finnas någon större risk för läckage av bland annat olja ut i naturen.

– Det är lermarker därute och det rinner en bäck i en ravin. När man går efter den mot sjön så ser man ingen påverkan någonstans egentligen. Inte heller där bäcken rinner ut i sjön ser man att det skulle finnas oljor, säger Britt-Marie Öjstrand.

Hon berättar att kommunen också har en pågående dialog med länsstyrelsen.

– Eventuellt ska det göras undersökningar i marken och kanske ska en del saker städas bort. Men det är verkligen enklare grejer. Så ärendet rullar på. Och dit hade vi kommit oavsett om det gjorts en anmälan eller ej.

Både Britt-Marie Öjstrand och Daniel Schützer påpekar också att det är en isolerad plats, utan närboende.

– Det hade varit en väldig skillnad om det varit mitt inne i en tätort med lekplatser eller där man skulle vilja bygga hus. Vi har i grund och botten en väldigt positiv syn på Båstnäs och bilskroten som ett besöksmål. Det är ett spår av vad mänskligheten har gjort genom historien, säger Daniel Schützer.

Artikeltaggar

Årjängs kommunBåstnäsBesöksnäringBilBritt-Marie ÖjstrandDaniel SchützerJustitieombudsmannenMiljöTurism

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.