Hoppa till huvudinnehållet

De värmländska SHL-spelarna: "Det blir ett avgörande år"

Publicerad:
Reporter Johan Ekberg
Johan Ekberg
johan.ekberg@vf.se
Arvika HC-produkten Jesper Kandergård är näste värmlänning som ser ut att ta klivet upp i SHL och då bli den 15:e i serien.
Arvika HC-produkten Jesper Kandergård är näste värmlänning som ser ut att ta klivet upp i SHL och då bli den 15:e i serien. Foto: MAXIM THORÉ

15 värmlänningar återfinns i SHL i höst.

Den allra senaste som ser ut att ta klivet upp i högsta serien: Arvikakillen Jesper Kandergård, 19, i Leksand.

– Att jag fått vara med i A-laget så här mycket så här tidigt var mer än jag förväntat mig, säger forwarden.

Tre år efter att han flyttade till Leksand fick Jesper Kandergård i våras kliva högst upp på trappan som gått via J18 till J20 och till sist upp till A-laget.

Ett par SHL-matcher mot slutet av säsongen har den värmländske forwarden fått göra fem matcher med Leksand under försäsongen.

– Jag tycker det har känts bra. Jag har fått förtroende och känner jag växt in i det mer och mer för varje match. Jag är nöjd än så länge, säger han.

I första matchen mot Oskarshamn fick han kliva in då Leksand åkt på skador. Men i Skoda Trophy satt ett par A-lagsforwards på läktaren och ytterligare en var 13:e forward – Jesper Kandergård tog likväl en plats i de ordinarie kedjorna.

– Jäkligt kul att jag fick lira alla tre, säger 19-åringen som även fick speltid mot Brynäs i torsdags.

Välbekant tränare

Övergången upp till A-laget har blivit lättare tack vare att Mikael "Challe" Karlberg, som i fjol tränade J20-laget, plockats upp för att coacha forwards i Björn Hellqvists nya tränarstab.

– Han vet vad jag går för, så det är perfekt, och han säger att de andra tränarna är nöjda med det jag tillfört än så länge. Direktiven jag fått är att jag ska fortsätta köra med A-laget tills jag hör något annat.

Kandergård hade dessutom bra tajming, för det J20-lag han annars skulle tränat med har nu stängt ned sin verksamhet helt efter att ha drabbats av två coronafall i truppen.

I stället får han fortsätta bevisa för Leksandstränarna att han ska ha en plats i SHL-premiärlaget mot Skellefteå den nästa lördag.

Viktig säsong väntar

Värmlänningen, som tog studenten i våras och gör sitt sista år som junior, är väl medveten om betydelsen av året han har framför sig.

– Det blir lite ett avgörande år, ett år som styr var man hamnar därefter. När jag fick göra två SHL-matcher i våras kände jag hur roligt det var. Det blev något jag strävade efter att få vara med lite i den här säsongen. Men jag hade inte tänkt att jag skulle vara med och slåss om platser, mer fylla ut vid skador.

– Så att få vara med så här tidigt i de här sammanhangen är mer än jag förväntat mig.

Jesper Kandergård hann att debutera i A-lagshockeyn hemma i Arvika HC och Hockeytvåan redan 15-åring säsongen 2016/2017. Men då var han redan klar för Leksand.

– Det blev bestämt redan innan Tv-pucken. Den största anledningen att det blev Leksand var att brorsan Oliver hade ett år kvar på gymnasiet här då. Dessutom var klubbens J18-lag väldigt framgångsrikt och jag lockades även av att få bo på en liten ort med nära till allt.

"Tar det som en bonus"

Oliver hann med en SHL-match innan karriären för honom gått vidare Huddinge och sedan förra säsongen i Forshaga i ettan.

Men redan nu har lillebror Jesper, som beskriver sig själv som en tvåvägsforward med arbetskapaciteten som kännetecken, alltså gått upp som etta i familjen när det kommer till matcher i högsta serien.

Och fler lär det bli.

Efter den här säsongsstarten, höjer du målsättningen?

– Jag försöker ta allt som händer nu som en bonus. Det är lätt man börjar tro för mycket om sig själv och blir besviken om man inte tar en plats när SHL börjar. Där vill jag inte hamna.

– Samtidigt tänker jag inte be om ursäkt för att jag är med, jag vill slåss om platserna. Så målsättningen kanske ändrats lite, men att få en ledande roll i J20 är fortfarande mitt huvudfokus. Sen tar jag alla dagar jag får med A-laget och försöker göra det bästa av dem.

Artikeltaggar

Arvika HCFärjestad BK HerrIshockeyJesper KandergårdLeksands IFSHL

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.