Ambitiös och klok miljösatsning

Ledare
PUBLICERAD:
Finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund och miljö- och klimatminister samt vice statsminister Isabella Lövin presenterar nya budgetåtgärder på klimat- och miljöområdet under en pressträff i Rosenbad.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Den globala uppvärmningen bryr sig inte om ett nytt coronavirus, den fortsätter som förut. Därför är det klokt och ambitiöst att regeringen lägger nästan tio miljarder kronor på miljön och klimatsatsningar i nästa års budget.

Det är mycket pengar till gröna satsningar, mer än det hade varit ett ”normalt” år utan en pandemi. Regeringen utnyttjar möjligheten att få till en grön återhämtning och det är bra.

– Det här är ett startskott för en grön rivstart, förra krisen räddades bankerna, nu räddar vi klimatet, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) vid en pressträff.

Nästan hälften satsas på att minska utsläppen från transporter. Det blir dyrare att köra ”smutsiga” bilar och stödet till elbilar höjs. Kollektivtrafiken får nödvändiga tillskott.

Satsningar och investeringar görs för att ställa om svensk industri, som redan är långt framme. Dessutom blir det pengar till att energieffektivisera fler bostäder och skydda mer viktig natur. På det stora hela är det är välavvägt och nödvändigt grönt paket.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.