• idag
  26 okt
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  27 okt
  10°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  28 okt
  10°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  29 okt
  10°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  30 okt
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm

Mardrömmen är redan här

Ledare
PUBLICERAD:
Golden Gate Bridge i San Fransisco fotograferad på förmiddagen.
Foto: Eric Risberg
Bilderna från storstaden San Fransisco där himlen av alla bränderna har fått samma färg som Donald Trumps hår är som hämtade ur en dystopisk skräckfilm om framtiden. Men mardrömmen är redan här och varför vägrar så många att inse det?

De värsta skogsbränderna i modern tid sveper in den nordamerikanska västkusten i rök och förvandlar dag till natt. I Oregon har en halv miljon människor tvingats lämna sina hem. På bara tre dygn har en nästan dubbelt så stor yta som under en hel normal brandsäsong slukats av lågorna i delstaten.

”Vi har aldrig sett den här mängden av okontrollerade bränder i vår delstat”, skriver Oregons guvernör Kate Brown på Twitter. Hon erkänner att det inte rör sig om en engångshändelse, utan om förödande effekter till följd av klimatförändringar.

Oregons guvernör Kate Brown hävdar att de rekordstora skogsbränderna inte är en engångshändelse, utan att det handlar om förödande effekter till följd av klimatförändringar.
Foto: Gillian Flaccus

Extrem värme i långa perioder bäddar för skogsbränder. Temperaturökningen ger fler och våldsammare bränder, svårare översvämningar och värre stormar. Det har klimatforskarna varnat för länge och nu är vi där. Under tiden smälter isarna i allt snabbare takt både i Arktis och Antarktis. Permafrosten under den ryska tajgan släpper greppet.

Samtidigt som det brinner i USA kommer Världsnaturfonden med en ny larmrapport om att den biologiska mångfalden blir allt mer hotad. Bestånden av vilda ryggradsdjur har minskat med drygt två tredjedelar sedan 1970-talet. Dessutom försvinner de vilda bina och andra livsviktiga smådjur. Vi är inne i det sjätte massutdöendet.

Mänsklig överkonsumtion, snabb befolkningstillväxt och ett allt mer intensivt jordbruk gör att naturen exploateras och förstörs i allt raskare takt och i historiskt stor skala. Det är som att vi glömt hur viktig den biologiska mångfalden är för vår egen överlevnad.

I dag är en allt mindre del av klotet opåverkad av människor. Vi lever verkligen i en ny geologisk era: antropocen, där människan förändrar planeten i grunden.

Hur kan vi vara så dumma att vi tillåter de vilda bina att utrotas?
Foto: Boris Roessler

Människan är den mest intelligenta varelsen på jorden. Hur kan vi då vara så dumma att vi medvetet förstör den enda platsen vi kan kalla vårt hem? Vi utrotar de vilda djuren, vi förorenar och överfiskar våra hav och vi låter temperaturen stiga så att stora delar av planeten inom kort blir obeboeliga.

Det räcker inte att blanda in några procent förnybart bränsle i flygplanen, och sedan tro att det går fortsätta flyga som förr. Det går inte att bygga ut oljeraffinaderier i utbyte mot fagra löften. Det håller inte starta nya kolgruvor och för den rika världen att fortsätta konsumera som nu.

Omställningen till en fossilfri värld borde ha startat för länge sedan. Greta Thunberg har rätt i att nu brådskar det.

Men det är inte för sent. Utrotningshotade arter kan fortfarande räddas. Bränder och översvämningar kan undvikas. Temperaturhöjningen kan hållas nere. Det kräver dock kraftfulla beslut, av enskilda individer och regeringar av alla färger. Nu och inte sedan. Frågan är om den viljan finns eller om världen fortsätter mot stupet utan att bromsa.

Utan att ha gjort någon vetenskaplig undersökning tycker jag mig märka att många av klimatförnekarna är konservativa äldre män. De har liksom jag levt huvuddelen av sina liv och ska så småningom lämna över till våra barn och barnbarn.

Att de av egoistiska skäl inte vill byta livsstil är inte särskilt förvånande, men borde inte även de tänka på vad vi lämnar efter oss till kommande generationer?

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.