• idag
  22 jan
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  23 jan
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  24 jan
  -1°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  25 jan
  -3°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  26 jan
  -6°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Insändare: Är missnöjet brist på partidemokrati?

Insändare
PUBLICERAD:
Kommer den nya koalitionen där Solweig Gard (S) tar över som kommunalråd med stöd av Britt Bagge (MP), Margareta Ivarsson (C) och Lillemor Larsson (V) kunna lösa Hammarös ekonomiska kris?
Foto: Kent Sjögren
Angående Hammarömoderaternas "försvarstal", i VF 9/9.

När man läser moderaternas försvarstal i den här tidningen, innehåller den som väntat ett antal bortförklaringar och angrepp på politiska motståndare. Naturligtvis glömmer man även bort att berätta att Moderaterna styrde kommunen under åren 2010 till 2014 och att under sitt första år vid makten 2019, dolde man kommunens underskott genom att leva på försäkringspengar från skolbranden. Det dröjde länge innan man påbörjade den ekonomiska saneringen och skattehöjningen.

Intressant blir det när man beskriver upplägget Hammarösamverkan och hur makten skulle fördelas. Skall man tro vad som skrivs fick t.ex. Miljöpartiet med sina 592 röster en mycket god utdelning. Dessutom gjorde Moderaterna precis som Miljöpartiet ville när det gäller skolpolitiken. Man tillät även Jens Meyer, som är lärare på Hammarlunden, att vara ordförande i bildningsnämnden. Är det rimligt att ett omoget parti med så lite stöd får så stort ansvar? Man påstår även att alla de övriga partierna hade liknande upplägg. Varför släppte man så mycket inflytande? Kan det vara så att Moderaterna inte har tillräckligt många medlemmar som kan ta politiska uppdrag? Ett problem man delar med i stort sett alla andra partier. Många medlemmar har lämnat partiet. Missnöjet verkar vara brist på partidemokrati om man skall tro debattartikeln. Det verkar även som om utbrytarna ur Hammarösamverkan, trots alla sina ordförandeposter, klagar på det demokratiska underskottet runt Bosse Henriksson.

Jag tycker att det finns all anledning att fundera över hur bra det är med stora koalitioner. Hammarösamverkan körde i diket! Kommer den nya koalitionen, där såväl Miljöpartiet som Margareta Ivarssons parti ingår, att kunna lösa den svåra ekonomiska krisen som Hammarö befinner sig i? Det verkar inte finnas tillräckligt politiskt nytänkande för ett samarbete mellan Socialdemokraterna och Moderaterna från någon sida, vilket vore den bästa lösningen. Det är de gamla hjulspåren som gäller! Hammaröborna får spänna på sig säkerhetsbältena och hoppas på det bästa. För det kommer att bli en jobbig resa de närmaste åren! Jag hoppas verkligen att den nya koalitionen lyckas. Annars kanske Hammaröborna definitivt tröttnar och tycker det är bättre att gå upp i Karlstad. Då kanske det dyker upp ett "karlstadsparti" till alla de andra, som driver frågan?

Lars Westling i Skoghall

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.