Hoppa till huvudinnehållet

Om en svindlande sannolikhetslag

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Föreställ dig att du har ett mycket stort antal slumpmässigt utvalda tal mellan ett till 999 999 framför dig. Kan du samtidigt tänka dig att om du bara sparar den första siffran i talen så kommer 30 procent av dem vara en etta, drygt 17 procent av dem en tvåa, tolv procent en trea, och så vidare i fallande skala?

Ungefär så fungerar den så kallade Benfords lag, uppkallad efter fysikern Frank Benford som lite elakt fått ta åt sig äran från matematikern Simon Newcomb som upptäckte sambandet redan 1881.

Vad är då detta han svamlar om den här morgonen, gissar jag att du tänker? Det tänkte jag också när jag, som åtminstone lite sifferintresserad, fastnade framför en dokumentär där vetenskapsjournalisten Latif Nasser häpnas över detta samband. Särskilt när man tycks hitta exakt samma samband lite överallt.

Benfords lag tycks vara applicerbar på allt, till och med självaste universum. Varför är dock lite oklart.
Benfords lag tycks vara applicerbar på allt, till och med självaste universum. Varför är dock lite oklart. Foto: Alice Shapley / UCLA / Handout

Städers befolkning, klassisk musik, sociala medier – till och med universum tycks följa samma lag. Lite oklart varför, men det är svindlande att tänka sig att det rent filosofiskt kanske har en större betydelse än vi själva förstår.

Rent praktiskt ska lagen vara applicerbar för att avslöja diverse skattefusk, eller manipulerade valresultat.

Så nu vet du det. Det kommer på provet.

Artikeltaggar

KrönikorMatematik