• idag
  24 jan
  -1°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  25 jan
  -3°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  26 jan
  -6°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Utan kunskap hotas demokratin

Ledare
PUBLICERAD:
Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT
Vilket samhälle får vi när folkvalda ledare medvetet sprider alternativa sanningar och rena lögner? Vad behövs för att se igenom desinformationsgeggan och den öppna propagandan? Utan bildning och kunskap ruttnar sanningen och det banar väg för en allt mer urholkad demokrati.

Den internationella läskunnighetens dag firades på tisdagen. Passande nog anordnade Region Värmland och Agera Värmland samtidigt en öppen temadag om sanning, lögn och språk med en rad intressanta föreläsare. Den digitala konferensen var en del i det viktiga projektet ”Värmland läser”.

Filosofiprofessorn Åsa Wikforss har tagit över ärofulla stol nummer sju i Svenska Akademien, den som både Selma Lagerlöf och Sara Danius har suttit på. Hon talade om hur demokratin i dag nedmonteras, inte genom dramatiska militärkupper utan inifrån av auktoritära ledare. Hon talade också om sanningens kris, med desinformation, polarisering och faktaresistens.

Akademiledamoten Åsa Wikforss talade om demokratin och sanningen under den digitala konferensen i Karlstad.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hon påminde om att en sådan nedmontering har hänt förr och att demokratin är sårbar. Citatet från Hitlers propagandaminister Joseph Goebbels om att ”ett av demokratins bästa skämt är att den gav sina dödsfiender alla medel de behövde för att förgöra den” är giltigt även nu.

Det vi ser i Ungern, Polen, Turkiet, Brasilien och USA är attacker på demokratins hörnstenar. Fria medier och universitet attackeras, domstolar och myndigheter politiseras. 2009 levde sex procent av världens befolkning i länder där demokratin var på tillbakagång. Tio år senare är siffran 34 procent. Det är en oroväckande utveckling.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán håller på att montera ned demokratin.
Foto: John Thys

Misstron mot experter och kunskapskällor växer. Det bäddar för tvivel i stället för tillit. Som i sin tur blir grogrund för den ena vildare konspirationsteorin än den andra. Att vi tillbringar 70 procent mer tid med Facebook under pandemin gör inte saken bättre.

Därför frodas galna idéer om att coronaviruset sprids via 5G-master eller superkonspirationen QAnon som hävdar att Trump motarbetas av en hemlig elit som vill ta över världen och dessutom driver en pedofilring. Och jodå, Trump gillar QAnon, trots att FBI betraktar gruppen som potentiella inhemska terrorister. Åsa Wikforss talade om sanningens förruttnelse och när rötan finns längst upp i samhället blir det extra allvarligt.

Bästa botemedlet mot konspirationsteorier och ”fake news” är kunskap. Självständiga journalister, fria medier och en stark public service spelar viktiga roller för att värna demokratin.

Skolans uppgift är inte bara att lära barnen att läsa och skriva. De ska också lära sig att ifrågasätta och idka källkritik. Då kan de få ett rikt språk och aktivt delta i diskussionen om vilket samhälle vi vill leva i. Precis det som projektet ”Värmland läser” syftar till.

Det är upp till oss alla att föra det samtalet i dag, utan hot och hat. Luften är fri och yttrandefriheten måste värnas. Ju mer debatt desto bättre, men det vore bra om den kunde föras med fakta och kunskap som bas i stället för uppjagade känslor och rena lögner.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.