Hoppa till huvudinnehållet

Grovt rattfull prejade fordon av vägen: ”Bilen pratar med mig”

Publicerad:
Reporter Sophia Jiglind
Sophia Jiglind
sophia.jiglind@vf.se
Killkompisarnas bil voltade 1,5 varv innan det blev stopp mot en dikeskant. Samtliga klarade sig utan fysiska allvarliga skador. Nu har en 46-årig man åtalats för brotten.
Killkompisarnas bil voltade 1,5 varv innan det blev stopp mot en dikeskant. Samtliga klarade sig utan fysiska allvarliga skador. Nu har en 46-årig man åtalats för brotten. Foto: Polisen

Kompisarna var på väg hem till Dalarna. Polispatrullen på väg från stationen i Kristinehamn.

Plötsligt blåste en arbetsbil förbi dem i 150 kilometer i timmen och körde rätt in i kompisgängets bil – som voltade ned i ett dike.

Det var strax innan tolvslaget den 7 augusti som tre kompisar var på väg hem till sina respektive hemvister i Dalarna. Vid korsningen mellan riksväg 26 i höjd med Kristinehamn och Karaby såg de plötsligt hur en bil kom farande i hög hastighet bakom dem och hur den körde om en buss.

Sedan small det.

– Allt gick fruktansvärt fort och jag kommer inte ihåg så mycket, berättade den 16-åriga passageraren för polisen efteråt.

– Jag kommer ihåg att jag lyckades hålla bilen på vägen i några sekunder innan vi hamnade i diket med bilen och den tillkopplade släpkärran, berättade den 23-åriga föraren.

Mötte polisen

En 46-årig man, grovt påverkad av alkohol, hade först kört in i deras transporttrailer och sedan in i själva personbilen. Därefter fortsatte färden ut på en åker där fordonet landade på taket. Mannen klättrade ur, kollade till sin hund som låg oskadd i baksätet och noterade sedan hur det påkörda fordonet hade voltat ned i ett dike. Två poliser, som nyss kört förbi ekipagen och noterat 46-åringens höga hastighet vände och körde fram till olycksplatsen.

"Undertecknad bedömer hastigheten till minst 150 kilometer i timmen på den tredje bilen som kommer", skrev en av poliserna i sitt avrapporterings-PM.

I arbetsfordonet satt en hund som trots smällen klarade sig helt oskadd.
I arbetsfordonet satt en hund som trots smällen klarade sig helt oskadd. Foto: Polisen

Killarna klarade sig undan med små skärskador och blåmärken. Föraren fick ett jack i huvudet som senare limmades ihop på Karlskoga lasarett. Den rattfulla föraren blåste 0,65 milligram alkohol per liter. Noterbart är att gränsen för grovt rattfylleri går vid 0,50 milligram per liter (1,0 promille). Han erkände allt direkt.

– Jag väjde för något och sedan pratade bilen med mig. Bilen frågade om jag var okej, berättade mannen för förhörsledaren och att han bara fick köra arbetsbilen under sina pass egentligen.

– Så varför jag satte mig i den denna kväll vet jag inte. Men jag ska göra allt jag kan för att aldrig sätta mig i en bil berusad igen. Det hela är en stor skam.

Sedan november i fjol har polisen tagit mannen för rattfylleri två gånger.

Han har nu åtalats för grovt vållande till kroppsskada och grovt rattfylleri.

Artikeltaggar

Brott & blåljusKristinehamnVärmlands tingsrättÅtal

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.