Det krävs mer än hårdare straff

Ledare
PUBLICERAD:
Ebba Busch (KD), Ulf Kristersson (M) och Jimmie Åkesson (SD) svartmålar ständigt regeringens brottsbekämpande åtgärder som otillräckliga.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Statsminister Stefan Löfven visste på förhand vad riksdagsårets första partiledardebatt skulle handla om. Därför valde han att redan i inledningsanförandet ge gängkriminaliteten ett stort utrymme. Det gjorde han rätt i.

Ekots lördagsintervju med vice rikspolischefen Mats Löfving var perfekt bränsle för debattbrasan. Hans avslöjande om att det finns ett 40-tal invandrade klaner som lever på grov brottslighet fick stort genomslag.

Det var mumma för den högerkonservativa trojkan M, KD och SD, som givetvis passade på att helt underkänna regeringens brottsbekämpande arbete och krävde dess avgång. Men att som Jimmie Åkesson påstå att regeringen har stoppat huvudet i sanden är inte sant.

Alla partier är överens om att den organiserade grova brottsligheten måste bekämpas. Skillnaden mellan höger och vänster är att de mörkblå partierna lägger nästan allt fokus på hårdare straff. Regeringens 50 straffskärpningar och 20 nya brottsrubriceringar räcker inte, hävdar de. Hårdare tag behövs, kräver trion och det är regeringen också beredd att ta till.

– Mördandet, skjutandet och gängkriminaliteten sliter sönder samhällskittet och vi måste fortsätta visa beslutsamhet, sade Stefan Löfven.

Men samhället repareras inte automatiskt genom hårdare straff. De kan avskräcka, men effekten med överfulla fängelser är tveksam. Det räcker inte att vara tuff mot brotten, man måste också vara tuff mot brottets orsaker. Polisen klarar det inte själva. Andra måste hjälpa till om de kriminella gängens makt ska brytas.

Det görs lovvärda insatser. I förra veckan samarbetade polisen, tullen, kronofogden, kommunen, Försäkringskassan och Arbetsmiljöverket i Operation Klöver i Helsingborg. På tre arbetsdagar plockade de av kriminella personer 6,3 miljoner kronor i en samlad insats. Bilar, prylar och kontanter togs i beslag.

I Malmö har Operation Rimfrost övergått i något som liknar permafrost för de kriminella gängen. I augusti antog kommunen en handlingsplan för att stoppa ekonomisk brottslighet i välfärdssystemen. Kommunen har gjort en stor skolsatsning och ser bättre skolresultat under sju års tid. Skillnaderna mellan skolorna har minskat.

I Södertälje har myndigheterna bekämpat klanväldet i tio år. Samarbete mellan polisen och försäkringsbolagen halverade antalet bilbränder, som handlade mer om bedrägerier än om vandalism. Kommunledningen har inte blundat för problemen utan öppet konfronterat dem.

Omfattande bidragsbedrägerier har stoppats, liksom den systemhotande brottsligheten som nästlat sig in i bostadsbolag och myndigheter. Kommunen har under kommunalrådet Boel Godners (S) ledning också storsatsat på skolan.

När polisen bidrog till att stänga dörren till en kriminell livsstil behövde skolan vara nyckeln till en annan framtid, skriver Godner i en debattartikel i Aftonbladet. Södertälje slängde ut alla projekt i skolan och slutade med symboliska åtgärder. I stället anställdes de bästa lärarna för att kompetensutveckla alla andra.

Resultatet är bättre gymnasiebehörighet. Samtidigt har arbetslösheten minskat och beroendet av försörjningsstöd halverats. Södertäljes modell är värd att kopiera på fler platser.

***

Jonas Sjöstedt (V) avtackades av Stefan Löfven (S) med kokboken "Sju sorters kakor". Jimmie Åkesson (SD) tackade däremot inte den avgående V-ledaren.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Partiledardebatten blev V-ledaren Jonas Sjöstedts sista i riksdagen. Det var riktigt rörande att höra de andra partiledarnas tacktal till en av de vassaste debattörerna. Det är en styrka i svensk politik att de ledande politikerna kan ha helt olika åsikter och tuffa debatter, men ändå visa respekt för varandra. Värt att notera att en partiledare avstod från att tacka den avgående partiledaren och det var SD:s Jimmie Åkesson. Bedrövligt svagt, men talande.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.