• idag
  26 jan
  -5°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  27 jan
  -4°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  28 jan
  -5°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  29 jan
  -5°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  30 jan
  -6°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Debatt: Personfrågor istället för politik på Hammarö

Debatt
PUBLICERAD:
"Vi beklagar att ordföranden i C och MP valde att göra konflikten till en personfråga mellan några individer", skriver Ola Jonsson, Bosse Henriksson och Nils Safferson från Moderaterna Hammarö.
Foto: Tommy Andersson
I Hammarö kommunval 2018 samlade sig M, KD, L och MP för att bryta det långvariga vänsterstyret. I sista stund hoppade C av förhandlingarna med S, och anslöt sig till Hammarösamverkan (HS). För att säkerställa samtliga partiers inflytande gavs varje parti en (1) röst var i det interna arbetet, även M.

De poster som tillföll M fördelades istället till övriga partier, som normalt sätt inte når dessa poster. Således tilldelades ordförandeposterna i de tyngsta nämnderna och bolagen, C och MP.

Nu gällde det att snabbt få kontroll över situationen. Det visade sig vara mycket värre än vi anade. Decennier av Vänsterstyre har inneburit att kostnader tilläts öka mer än inkomsterna. För att budgeten skulle gå ihop löste man det genom att minska kraftigt på underhåll av kommunens egendom och fastigheter. Något som har visade sig katastrofalt för kommunens ekonomi, och medborgare. Det blev tydligt när de två stora skolorna på Hammarö dömdes ut som ej lämpliga att bedriva skolverksamhet i. Utöver detta brann Götetorpsskolan och HVB hemmet ner.

Då kommunens inkomster i huvudsak består av skatteintäkter, är ett sätt att öka intäkterna genom att kommunen växer med omsorg. Det innebär att ökade skatteintäkter balanseras mot de ökade utgifterna som en expansiv kommun måste hantera. En av de första åtgärderna från HS sida var att snabbt öka inkomsterna och minska utgifterna. Ett arbete som tagit två år. Vi tog också många tuffa och svåra beslut som tidigare vänstermajoritet undvikit, eller inte orkat med. HS startade upp byggnationen av skolor och förskolor. Man vände på varje sten i den kommunala verksamheten. Kommunens tjänstemän bidrog stort i denna kreativa process, och tillsammans hittade vi nya sätt att leverera kommunens tjänster till invånarna.

Överraskningen var därför stor när vi mottog mail från ordförandena i C och MP den 26 juni 2020. Där ställdes ultimatum att de båda kommunalråden Bosse Henriksson och Mattias Joelsson avgår inom 10 dagar. Om inte lämnar C och MP HS. I samma mail lovordar man det politiska arbetet inom HS, och samarbetet inom politiken. Däremot var man kritiskt till att tjänstemännen fick för stort inflytande. Främst var det frågan om framtida lokalisering av Hammarlundens 7–9 skola som diskuterades. C och MP ville att den skulle vara kvar och renoveras, istället för att bygga en ny skola. Något som också bifölls då omröstningen utföll till C och MP linje.

Då det tidigare inte framkommit några som helst signaler på missnöje inom HS, genomfördes vi ett antal möten för att lösa situationen. Innan arbetet slutfördes meddelade C och MP att de lämnar HS den 14 juli.

Vi beklagar att ordföranden i C och MP valde att göra konflikten till en personfråga mellan några individer. Vi inom M arbetar alltid med att försöka åstadkomma förbättringar för medborgarna på Hammarö i alla lägen. Det innebär att politiken går före allting annat. Ibland ger vi mer än vi får tillbaka. Men eftersom syftet har varit gott, så accepterar vi det. Det har gagnat Hammarös medborgare, och då är vi nöjda. Speciellt i den tid vi har nu, då det verkligen krävs ledaregenskaper, mod och uthållighet. Och att man gör sitt yttersta för att samarbeta med andra, står upp för sina beslut och vågar ta konsekvenserna av dem.

Ola Jonsson Ordförande (M) Hammarö

Bosse Henriksson Kommunalråd (M) Hammarö

Nils Safferson 1:e vice Ordförande (M) Hammarö

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.