• idag
  22 jan
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  23 jan
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  24 jan
  -1°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  25 jan
  -3°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  26 jan
  -6°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Debatt: En statsbudget för välfärden

Debatt
PUBLICERAD:
"(S) skattehöjningar kommer inte att få Sverige på fötter efter pandemi och kommande lågkonjunktur", skriver liberalernas ekonomisk-politisk talesperson Mats Persson tillsammans med Lina Nordquist, socialpolitisk talesperson, Eva Julin Dombrowe, regionråd i Värmland och Niklas Wikström, kommunalråd i Karlstad.
Foto: Jessica Gow/TT
Vårt land har en svår uppgift framför sig: vi måste rädda företag och jobb, och därmed välfärden, där sjukvårdens och äldreomsorgens människor varje dag skyddar och räddar andras liv. Välfärden måste få kosta och därför behövs en klok skattepolitik.

Det viktiga för välfärden är inte hur hög skattesatsen är för varje person eller för varje företag, utan hur mycket skatt vi sammantaget får in och vad vi sedan gör med pengarna. Det i sin tur påverkas av hur många företag vi har som anställer, vilket resultat de gör och hur många av oss som har ett jobb och bidrar med moms och skatt. (S) skattehöjningar kommer inte att få Sverige på fötter efter pandemi och kommande lågkonjunktur. Vi liberaler har slitit denna vår för att rädda Sveriges och Värmlands många krisande företag. Vi fortsätter att slita, därför att vi vet att friska, växande företag är grunden till vår välfärd. Det är ju företagen, deras anställda och alla vi konsumenter som tillsammans drar in de pengar som behövs för att andra ska kunna vårda, rädda, lära ut, bygga ett bättre land. Helheten kräver alla sina delar. Hela cirkeln behövs.

Det måste bli enklare för företagen att behålla personal och att anställa, så att så många som möjligt har ett jobb och en egen lön. Regelkostnader och bolagsskatter måste minskas – tillsammans med rimliga arbetsgivaravgifter stärker det vårt lands ekonomi. Vårt förslag om att sänka skatten för människor med låga inkomster ger människor en tryggare tillvaro och dessutom möjlighet att konsumera mer hos de värmländska företagen. Deras inköp spelar stor roll för andras vardag.

Växande företag och välfärdens kunniga människor säkrar tillsammans – att möjligheter kan prägla varje människas liv, vem hon än är och varifrån hon än kommer. Ett starkt skyddsnät kräver läkare, lärare, sjukgymnaster, socionomer och sjuksköterskor, men också levande företag. Varmt tack, alla ni som tillsammans bygger vår välfärd.

Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson (L)

Lina Nordquist, socialpolitisk talesperson (L)

Eva Julin Dombrowe, regionråd i Värmland (L)

Niklas Wikström, kommunalråd i Karlstad (L)

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.