Hoppa till huvudinnehållet

Stor andel avhopp bland folkvalda

Publicerad:
Reporter Victoria Gund
Victoria Gund
victoria.gund@vf.se
Foto: Valmyndigheten

I kommunerna Kil och Storfors har nästan var tredje folkvald politiker hoppat av sitt uppdrag sedan valet 2018.

– Det är tråkigt att folk kliver av när de tagit ett beslut att engagera sig politiskt och kommit med i fullmäktige, säger Hans Jildesten (S), kommunalråd i Storfors.

Statistik från Valmyndigheten visar att över 1 500 kommunpolitiker runt om i landet har hoppat av sitt uppdrag sedan valdagen för två år sedan. 88 av dem är värmlänningar.

Störst andel avhoppare i länet har Kils kommun med sina 32 procent. I antal räknat är det 13 av 41 som hoppat av sina uppdrag. Strax efter Kil placerar sig Storfors kommun. Av 27 folkvalda har åtta hoppat av sina uppdrag – andelen avhoppare uppgår därmed till 30 procent.

Anders Johansson, socialdemokratiskt kommunalråd i Kil, berättar att anledningarna till avhoppen är varierade.

– Vi har ett flertal som flyttat från kommunen – till grannkommuner men även utomlands, några som fått andra intressen och sådana som haft tjänster som gör att de inte tycker det är förenligt att hålla på med politik längre. Dessutom har vi någon som blev sjuk när listan redan var fastställd, säger han.

När en förtroendevald kommunpolitiker vill avsluta sitt uppdrag görs detta genom att kommunfullmäktige först entledigar personen i fråga. Sedan skickas en begäran till Länsstyrelsen om att förordna en ny person. Länsstyrelsen gör en omräkning av rösterna och den person som är näst på tur på det aktuella partiets lista tilldelas platsen.

Trots att Kil haft en förhållandevis hög grad av avhopp upplever inte Anders Johansson att det påverkat det politiska arbetet.

– Visserligen är det folk som har röstat på de här personerna så de har fått ett förtroende från medborgarna... Men om jag pratar för vårt parti så är det ju så att vi kallar hela fullmäktigelistan till gruppmöten så alla är ju med på mötena och håller sig uppdaterade.

Kan ni göra något för att det inte ska vara Kil som toppar listan nästa gång?

– Jag vet faktiskt inte vad vi ska göra. Vi utökade ju från 35 till 41 mandat i fullmäktige för att bredda så att det är fler människor som är med och bestämmer. Då blir det väl kanske så att det kommer med en del nya och folk kanske inte tror att det var som man hade tänkt sig.

Hans Jildesten (S), kommunalråd i Storfors, berättar att de flesta som lämnat sin fullmäktigeplats i Storfors har gjort det på grund av flytt från kommunen.

– Att folk kliver av blir ju vanligare och vanligare, inte bara i Storfors utan i hela Sverige. När jag började med politik på 1980-talet så gällde att kom man in, så satt man hela vägen. Det var ingen som klev av om man inte flyttade. Nu är vi mer lättrörliga i samhället, säger han.

Han tycker det är tråkigt när en person väljer att lämna sitt politiska uppdrag. Och han tror att en del av lösningen är att försöka locka fler till att engagera sig politiskt.

– Om vi får fler som är politiskt engagerade fylls det ju på hela tiden, och då väger det upp när man får ett avhopp. Men när man får problemet att folk är mer lättrörliga i samhället samtidigt som färre vill engagera sig för att bygga samhällsutvecklingen kan det bli ett allvarligare problem för demokratin.

Artikeltaggar

Anders JohanssonHans JildestenKilKils kommunPolitikStorforsStorfors kommunValmyndigheten

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.