Mbappés briljans skillnaden i Nations League

Fotboll
PUBLICERAD:
Kylian Mbappé överlistar Robin Olsen och slår in Frankrike ledningsmål i Nations League på Friends arena.
Foto: Christine Olsson/TT
En individuell prestation av en av fotbollens främsta.
Ibland är det skillnaden – i Nations League-premiären på Friends arena var det definitivt så.
Kylian Mbappés magnifika uppvisning gav Frankrike segern med matchens enda mål.

Det var inte den start förbundskaptenen Janne Andersson hade hoppats på den här starkt försenade och i mångt och mycket märkliga landslagssäsongen.

Men om resultatet var negativt var prestationen positiv. Över 90 ordinarie minuter och tre tilläggsminuter var styrkeförhållandet mellan lagen jämnt.

Andersson valde ett betrott manskap, spelare han vet levererar i skarpt läge mot bästa tänkbara motstånd. Frankrike hemma på ett ödsligt, folktomt Friends var inte ett forum för inventering av framtidsspelare eller ommöbleringsiver.

Startelvan var till 10/11-delar den som inledde i 2–0-segern mot Rumänien i Bukarest i november, när biljetten till EM-slutspelet fixades. Endast skadade Andreas Granqvist saknades. I hans ställe spelade Pontus Jansson, ett givet val av vikarie.

Didier Deschamps, Anderssons franske kollega, satsade även han på säkra kort i Nations League-öppningen. Från VM-guldlaget 2018 fanns sju spelare på planen: Hugo Lloris, Presnel Kimpembe, Raphaël Varane, N'Golo Kanté, Olivier Giroud, Antoine Griezmann och Kylian Mbappé.

Men hög stjärnstatus är ger inte automatiskt chans- eller målgarantier.

Flyt och enastående förmåga

Frankrike hade inte ett avslut på mål den första halvtimman. Att stjärnor som Griezmann, Giroud och Mappé skapade så lite handlade mindre om dem och deras förmåga, mer om en så långt i matchen prickfri svensk defensiv.

Försvarsspelet, övat och praktiserat i fyra år nu, var ettrigt, aggressivt, smart och mest av allt synkroniserat in i minsta lilla detalj. Den försvarslinjen, där varje spelare – från Robin Olsen till Marcus Berg – har en klar och tydlig roll är en utmaning för vilken fotbollens stornation som helst.

Det krävdes lite flyt och enastående talang för att hitta en spricka. Mbappé utmanade den svenska högerkanten, tunnlade Mikael Lustig som styrde bollen på Kristoffer Olssons skenben. PSG-anfallaren placerade sedan iskallt in 0–1 i Olsens bortre hörn i 41:a minuten

Två minuter tidigare kunde allt ha varit annorlunda. Matchens första riktigt heta chans var svensk – och en utomordentlig sådan.

Jättechans för Berg

Marcus Berg smet igenom på Victor Nilsson Lindelöfs djupledspassning, kom fri med Hugo Lloris, men den franske målvakten, så olycklig när han var på Friends arena senast (den misslyckade rensningen som Ola Toivonen lyfte in från halva planen till 2–1 i VM-kvalet 2017), kom ut snabbt och täckte.

Och i halvlekens döende sekunder var Robin Quaison inte långt från att nicka in kvitteringen.

Mål får konsekvenser. Sverige var tvunget att våga mer framåt – utan att blotta sig mer än nödvändigt för franska kontringar. En självklarhet i teorin, en knepig balansakt i praktiken. Olivier Giroud nickade tätt utanför, Sebastian Larsson drog ett distansskott på fel sida stolpen.

Mycket mera hände inte runt straffområdena.

Dejan Kulusevski kom in med 20 minuter kvar, Larsson gick av. Ett offensivt byte i jakten på kvitteringen. John Guidetti ersatte Quaison.

Ambitiös forcering

Forceringen var ambitiös, men resultatlös. Närmast var Emil Forsberg med en projektil som Lloris lyckades boxa bort. I stället kunde Antoine Griezmann gjort 0–2 på tilläggstid men han slog den straff Nilsson Lindelöf orsakade en bra bit över ribban.

Redan på tisdag, även då på Friends, väntar Portugal i nästa match i Nations League. Den regerande Europamästaren inledde med att göra 4–1 på Kroatien i Porto.

Henrik Skiöld/TT

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.