Hoppa till huvudinnehållet

Utrikesministern bör uttala sig om Chile

Publicerad:
"Utrikesminister Ann Linde har konsekvent vägrat att uttala sig om de kränkningar som miljoner utsätts för av den chilenska regeringen", hävdar insändarskribenten.
"Utrikesminister Ann Linde har konsekvent vägrat att uttala sig om de kränkningar som miljoner utsätts för av den chilenska regeringen", hävdar insändarskribenten. Foto: Wiktor Nummelin/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Ann Linde (S) är snabb att fördöma och att uttala sig om kränkningar i Belarus. Hon har också verkat mycket hårt för beslut om sanktioner mot Belarus. Bra så! Men de åtgärder som den Belarusiska regeringen vidtagit kommer inte i närheten av de åtgärder mot sin befolkning som företagits av Chiles regering.

Utrikesminister Ann Linde har konsekvent vägrat att uttala sig om de kränkningar som miljoner utsätts för av den chilenska regeringen. Hon och UD är medvetna om vad som sker i Chile. Varför denna tystnad? Kan det ha med följsamhet mot det stora landet i väster att göra?

Dagens ekonomiska modell i Chile är ett arv från den tidigare militärdiktaturen. Mellan 1919 och 1920 mördades 40 demonstranter av polisen, 460 personer har berövats synen av polisens gummikulor, våldtäkter och sexuella kränkningar förekommer dagligen, 2500 politiska fångar däribland många barn hålls i omänskligt grymt förvar. Mapuchefolkets rättigheter kränks i ökande takt. Rättigheter som garanteras i ILO:s konvention 169 vilken Chilenska staten undertecknat och ratificerat. Insatsstyrkor har satts in mot ursprungsbefolkningens protester mot att multinationella företag tillåts att exploatera det som finns i deras områden.

Detta rapporterar den svenska ambassaden i Chile om, men Ann Linde och regeringen vänder blickarna österut. Har det med USA:s stöd för Chileregimen att göra? Övriga stater som irriterar USA är Colombia, Bolivia, som också flagrant kränker mänskliga rättigheter. Dessa militärdiktaturer har alla stöd och gillande från USA, varför Sveriges UD väljer att tiga.

Förklara dig, Ann Linde!

Uno L

Artikeltaggar

Ann LindeChileInsändare