• idag
  22 okt
  11°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  23 okt
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  24 okt
  10°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  25 okt
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  26 okt
  10°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Tänk om Gore vunnit 2000

Ledare
PUBLICERAD:
Demokraten Al Gore fick fler röster än George W Bush i presidentvalet 2000, men förlorade ändå. Hur hade världen sett ut i dag om han hade vunnit?
Foto: Andrea Comas
Med demokrati menas att alla medborgares röster ska vara lika mycket värda. Tyvärr gäller inte detta i västvärldens största ekonomi, USA. Där regerar president Trump trots att han i förra valet fick tre miljoner färre röster än hans konkurrent Hillary Clinton.

Aldrig tidigare ha någon som fått så många fler röster än konkurrenten ändock förlorat. Orsaken är valsystemet som bygger på delstater där det gäller att inte vinna sina delstater med för stor marginal.

Då blir många miljoners röstövervikt i Kalifornien och New York utan betydelse. Därför har landet och världen drabbats av fyra Trumpår fyllda av konflikter och osanningar från presidenten.

Partikonventen som just avslutats gav signaler om en ny typ av politik från demokraterna och inte minst Joe Biden med stora satsningar på infrastruktur. Trump fyllde sitt konvent med egotrippade tal av sin familj.

Trumps politik har främst gynnat hans egen ekonomi och hans miljardärskolleger. De flesta bedömare ser årets val som det viktigaste någonsin.

Men frågan är om det är viktigare än valet 2000. Tänk om miljöaktivisten Al Gore blivit president då i stället för oljemannen George Bush den yngre.

Skulle vi i dag ha sluppit global warming och dagens miljökatastrof? Gore fick faktiskt en halv miljon fler röster, men förlorade valet just i Florida med 500 röster efter att Högsta Domstolen underkänt tusentals röster.

Än värre var att den naive supermiljökämpen Ralf Nader ställde upp i presidentvalet och fick tre miljoner främst potentiella Goreröster. Bara i Florida fick Nader 100 000 röster och utan hans aktion hade Gore blivit president, sannolikt för hela perioden 2001-2009.

Vi hade med Gore sannolikt sluppit den förljugna invasionen i Irak. Den byggde på falska uppgifter om att där fanns kärnvapen och andra massförstörelsevapen. Vi kunde ha sluppit hela IS-eländet, likaså Syriens flyktinghelvete och miljontals hemlösa flyktingar.

Trump hade aldrig kunnat vinna för fyra år sedan utan hjälp av Putin och Wikileaks. En allt mer pressad Trump söker nu hjälp igen av sin ryske kollega. Men också av sin nye postchef för att hindra många från att poströsta.

Det finns uppenbara risker för demokratin i USA med en pressad Trump. Risken finns att han inte kommer att erkänna sig besegrad. En annan är att han i höst driver fram en internationell kris eftersom sådana brukar gynna sittande presidenter. I värsta fall ersätts uttrycket att alla har en röst med att bara en mans röst räknas –Trumps!

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.