• idag
  20 sep
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  21 sep
  17°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  22 sep
  17°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  23 sep
  16°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  24 sep
  15°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Insändare: Några rader om flyktingarnas verklighet

Insändare
PUBLICERAD:
"De asylsökande har lidit nog och jag känner maktlöshet", skriver Carina Larsson i ett öppet brev till Carina Ohlsson, ordförande S-kvinnor.
Foto: Ängelina Ahlén
Öppet brev till S-kvinnors ordförande Carina Ohlsson.

I (S)-kvinnors program kan man läsa, att dessa strävar efter att permanenta uppehållstillstånd ska gälla för alla som beviljas status som flyktingar och skyddsbehövande och att dessa har rätt till familjeåterförening. Min fråga till dig, Carina Ohlsson, som aktivt deltagit i migrationskommittén arbete är: varför har du inte stått för din egen organisations program?

Jag, Carina Larsson, en PRO- och Röda Korset-kvinna på 77 år, har de senaste fyra åren arbetat som kommunal kontaktperson för flyktingar i min hemkommun Torsby, Värmland.

Vad jag i detta arbete upplevt skrämmer mig och får mig att undra vart Sverige och socialdemokratin är på väg. Mina skyddslingar från Afghanistan säger: "Han (Stefan Löfven) sa ju att vi var välkomna till Sverige hösten 2015. Varför har han sedan ändrat sig och vill kasta ut oss?"

Låt mig dela upp frågeställningarna lite. Vi börjar med barnkonventionen:

Sommaren 2016 beslutade regeringen att ta bort humanitära skäl som orsak till ett uppehållstillstånd. Nu undrar jag om detta också omöjliggör för ett uppehållstillstånd enligt barnkonventionen, som nu blivit svensk lag. Kan barnkonventionen tillämpas på flyktingbarn eller ej? Eller står den svenska lagstiftningen från 2016 över FN-lagstiftningen?

På detta vill jag ha ett svar!

Arbetskraftsinvandring:

Parallellt med ovälkomna flyktingar talas det om att Sverige behöver en arbetskraftsinvandring. En stor del av dessa personer finns redan i Sverige och bara väntar på att få bli självförsörjande och skattebetalare. En viss integration och en viss språkkunskap har de redan, mot regeringens regler, lyckats tillskansa sig med frivilliga krafters hjälp under många års väntan på uppehållstillstånd.

Jag vill nämna Saari från Somalia som ett exempel. Hon har nu vistats i Sverige i 11 år utan att få ett uppehållstillstånd. Hon har en dotter på åtta år som är född i Sverige. Sammanlagt har Migrationsverket flyttat henne runt mellan åtta olika orter i landet. Då Migrationsverket inte lyckats utvisa henne till Kenya eller Tanzania drar de ner hennes dagersättning, så det senaste året har hon och dottern levt på 2600 kronor per månad. Gör om det den som kan! Saari vill försörja sig själv men nekas detta. Hon nekas både språkundervisning och sysselsättning. Hur många år till är svenska staten beredd att försörja henne och dottern? Hur många år till uthärdar hon rent mentalt?

Humanitära skäl för uppehållstillstånd är ett måste.

Afghanska folkgruppen hazarer:

Denna folkgrupp är utsatt för ett folkmord i Afghanistan och borde lyda under Genèvekonventionen. 90 procent av de afghanska flyktingarna tillhör detta folkslag. Migrationsverket och domstolarna avslår deras begäran om uppehållstillstånd och hävdar att asylskäl inte föreligger. Ännu har gränspolisen mig veterligt inte avvisat afghanska barnfamiljer men se upp! Om Migrationskommittén skulle komma fram till att personer med utvisningsdomar som inte längre går att överklaga skall avvisas, då ryker denna grupp först av alla.

Så här är det för Ali, som är en ensamstående trebarnsfar som skall utvisas till Afghanistan. Hans tidigare frus familj har utsatt honom för två mordförsök relaterade till hederskultur, vilket inte Ali kan bevisa. I Kabul väntar två talibaner på Alis utvisning, så att halshuggning kan verkställas.

I november blir det fem år sedan han kom till Sverige från Iran, där barnen är födda. Migrationsdomstolen skriver i sitt avslag om uppehållstillstånd med syftning på barnkonventionen att "Ett återvändande för barnen till Afghanistan kommer inte att i nämnvärd omfattning påverka deras fortsatta utveckling." De har sett till barnens bästa!

Den som gjort denna bedömning vet inte vad hen talar om. Obs! Dessa barn har aldrig satt sin fot i Afghanistan och gått i svensk skola sedan maj 2016.

Fadern har precis som Saari fått sin dagersättning sänkt och lever nu på 4600 kronor per månad. Barnen är 7, 11 och 14 år gamla.

Var finns humaniteten i Sverige? Jag skäms över att vara svensk och rösta socialdemokratiskt idag. Ta med er i kommittén att ärlighet varar längst, längre än röstfjäsk inför nästa riksdagsval. Stå upp för humanism. De asylsökande har lidit nog och jag känner maktlöshet.

Detta brev är bara en enkel, gammal kvinnas rapport från den verklighet Sveriges flyktingar lever i idag.

Carina Larsson i Ambjörby

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.