Lööf har tyvärr inte ändrat sig

Ledare
PUBLICERAD:
Centerpartiets ledare Annie Lööf sommartalade i helgen på Långholmen i Stockholm, det var hennes första offentliga framträdande efter föräldraledigheten.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Centerledaren Annie Lööf är tillbaka efter nio månaders föräldraledighet, en paus från politiken fylld av dramatik med en tre månader för tidigt född dotter, en sprucken livmoder och flera tuffa operationer. Omtumlande, säger Lööf i P1-morgon, men det är ingen ny Annie Lööf som gör comeback. Nej, det är samma nyliberala partiledare som fortfarande helst krokar arm med näringslivet.

Hon och hennes parti har bland annat sett till att från och med 1 september blir alla uppgifter om enskilda skolors resultat, lärartäthet, lärarbehörighet och liknande hemliga. Till och med registret över vilka skolor som finns i landet hemligstämplas. Det är obegripligt och absurt.

Bakgrunden är ett beslut från Statistiska Centralbyrån (SCB) och en lagakraftvunnen dom i Kammarrätten som slår fast att uppgifter om friskolors elevsammansättning och betyg är affärshemligheter som inte ska lämnas ut.

Eftersom Skolverket anser att alla skolor ska behandlas lika har de därför beslutat att inte heller offentliggöra uppgifter om kommunala skolor. Så nu kan inte forskare, lärare, journalister och föräldrar jämföra skolor med varandra. De kan inte se vilken utbildning lärarna har, de får inte veta hur många elever det går på varje skola. De får inte ens veta hur många skolor det finns. Mörkläggning pågår i svenska skolan.

För sju år sedan var Centern överens med fem partier i friskolekommittén om att öppenhet, meddelarfrihet och offentlighetsprincipen skulle gälla även för friskolor. Det var då det.

Sedan larmade arbetsgivarorganisationen Almega och Friskolornas Riksförbund om att öppenheten skulle slå hårt mot friskolorna. Att tvinga börsnoterade skolbolag att lämna ut uppgifter om sin verksamhet skulle gå stick i stäv med aktiebolagslagens bestämmelser om ekonomisk insyn.

Annie Lööf och Centerpartiet ändrade sig och krokade i stället i fjol arm med friskoleägarna. En offentlighetsprincip för friskolor skulle vara en ”attack mot den fria företagsamheten”. Det visar att i Centerns liberalism går ägarnas ekonomiska intressen före föräldrars och allas rätt till öppen och tillgänglig information.

Det är lika avslöjande som när Annie Lööf nu ger sitt recept för hur Sverige ska rivstarta efter coronapandemin. Det är inte mycket nytt, utan mest gamla och bevisat dåliga förslag.

Trots att hon under föräldraledigheten och pandemin sett de stora behoven inom sjukvården och äldreomsorgen är det nya skattesänkningar som ska rädda Sverige. För Centern är 37 miljarder kronor i skattesänkningar en bra balans i nästa års budget. Tuffa budgetförhandlingar väntar.

11,5 miljarder kronor vill Lööf lägga på att sänka arbetsgivaravgiften för alla unga. Det är ett dyrt och ineffektivt sätt att pressa ner den höga ungdomsarbetslösheten.

När alliansregeringen införde ”ungdomsrabatten” 2007 kostade varje nytt jobb staten i snitt 1,5 miljoner kronor. Det mesta av pengarna gick till att öka vinsten hos redan lönsamma företag med många unga anställda. De som stod längst från arbetsmarknaden fick inte jobb då, och de får det knappast nu heller.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.